Vse, kar potrebujete, je odločitev. Odločitev, da televizijo prestavite iz spalnice ali dnevne sobe na manj obiskano mesto, na primer v sobo za goste, in da namesto njega na polico postavite družinske fotografije. Brez teh naprav boste imeli več časa drug za drugega, za zbrano poslušanje in govorjenje.

family_without_tv.jpg

Prednosti življenja brez televizije

Dnevni so mirnejši, če jih preživljate le ob poslušanju glasbe. Otroci se zjutraj hitreje oblečejo in odidejo v šolo, če ne gledajo risank, prav tako pa bodo šli tudi hitreje spat. Čez čas boste lahko opazili, kako otroci postajajo ustvarjalnejši in manj agresivni.

Nadomestne aktivnosti

Namesto gledanja priljubljene televizijske serije raje počnite kaj drugega. Za začetek, da bo prehod lažji, lahko določite le en dan v tednu, ko bosta računalnik in televizija prepovedana. Čez čas naj bosta dneva dva, nato trije… Namesto televizije se z otroki igrajte družabne igre, berite in se pogovarjajte.

family_playing_board_game.jpg

Lotite se pospravljanja garaže ali vrta, načrtujte družinski projekt ali si le dobro odpočijte. Lahko se tudi odpravite v naravo in se skupaj podite za metuljčki; edino pomembno je, da je družina skupaj. Če bodo otroci začutili vašo neodločenost zaradi prepovedi, bo vaš načrt verjetno propadel.