Najboljši čas za presaditev vrtne rastline je, ko je vreme zunaj še dokaj hladno. Normalne temperature (15 stopinj Celzija) namreč pomagajo presajenim koreninam, da se pravilno razrastejo na novem mestu in spodbudijo rast. Zadostna količina vlage, bodisi zaradi dežja ali lastnega zalivanja, je prav tako ključnega pomena za uspešno presajanje, saj pomaga zmanjšati šok sveže izkopane korenine.

Delitev trajnic

Če se sprašujete, ali vaše trajnice potrebujejo razdelitev, to najlažje ugotovite tako, da pregledate krono rastline (to je del tik nad površjem zemlje). Rastline, ki so zrasle v več grud oziroma kron z novo nastajajočimi listi, so primerne za delitev.

041102042_vigorous_plants_lg.jpg

Nekatere trajnice bodo ostale močne in zdrave, medtem ko rastejo v velikih skupkih, vendar večina bolje uspeva, če jih na vsake tri ali štiri leta razdelite na več manjših rastlin. Zelo praktično je razdeliti trajnice in jih hkrati tudi presaditi. To je lahko poceni način, da razširite svoj vrt.

Trajnico najprej izkopljite

Najboljše orodje za delitev trajnic je ostra lopata. Začnite izkopavati rastlino iz tal, pri čemer pazite, da odstranite ustrezno količino korenin iz skupka. Da boste ohranili zadostno količino korenin, postavite lopato na površino tal nekaj centimetrov stran od zunanjega roba združenega šopa trajnic. Z enim hitrim gibom zasadite rezilo lopate v zemljo pod kotom 45 stopinj proti koreninam. Postopek nadaljujte okrog in okrog rastline, dokler ne pridete naokoli na mesto, kjer ste začeli. Nato z lopato dvignite rastlino iz tal.

copy_of_perennial_divide22.jpg

Ko je rastlina odstranjena iz tal, postavite lopato na točko med dvema različno rastočima poganjkoma v kroni trajnice. Z enim hitrim gibom ponovno zasadite rezilo lopate v rastlino, pri tem pa pazite, da z lopato ločite celo rastlino, vključno s koreninami, ki morajo ostati pritrjene na vsak posamezen kos.

Zdaj imate na voljo dve novi trajnici. Postopek nadaljujte, ko je to potrebno; po navadi je dobro razdeliti trajnice na tri ali štiri kose, tako imate na koncu še vedno dovolj velike mlade rastline.

parentials_divide.jpg

Presajanje trajnic

Ko nove trajnice presajate na novo mesto, se prepričajte, da ste jih posadili na isti globini, kot so bile prej. Pomembno je, da krono rastline zasadite na enaki ravni, zato poskrbite, da rastlin ne zakopljete preveč globoko. Imejte v mislih, da se bo izkopana luknja še nekoliko posedla. Tudi pri tem opravilu je najbolje uporabljati lopato, ker drugo vrtno orodje ni tako učinkovito.