Načrtujte vnaprej

Če želite biti pri vrtnarjenju čim bolj uspešni, je ključno, da še preden se lotite dela, vse dobro premislite. Samo tako bo vrt obrodil dovolj pridelka in hkrati deloval privlačen, za povrh pa bo še delo lažje, saj posamezne vrste ne bodo dušile ena drugo, temveč bodo imele dovolj vode, svetlobe in hranil. Ob vrtu posadite rastline, ki bodo privabile čebele.

Denar vlagajte postopoma

Predvidite svoje stroške in načrtujte proračun. V vrt ni dobro vložiti preveč denarja naenkrat, temveč ga je veliko bolj učinkovito razvijati in izboljševati iz leta v leto. Potke lahko za začetek posujete s kamenčki, ko imate več denarja, pa prekrijete s kamnitimi ploščami. Prav tako najprej posadite vrste, ki so vam jih podarili prijatelji in sosedi, nato pa sčasoma kupite in preizkusite nove.

left_side_of_my_backyard_garden_annie_johnson.jpg

Namestite vir vode

Zelo uporabna in privlačna nadgradnja vrta je dodatek vode. Voda ustvarja ozračje umirjenosti, hkrati pa njena bližina olajša postopek zalivanja. Poskusite lahko izkopati tudi kanal, ki zbira deževnico. Njegovo dno in stranice enostavno prekrijte s ploščatimi kamni ter tako preprečite prehitro odtekanje vode.

Izbirajte nezahtevne vrste

Če nimate veliko časa za vrtnarjenje, vrt oblikujte tako, da je čim bolj enostaven. Posadite vrste, ki ne zahtevajo veliko nege in hitro dozorijo: denimo solato, krešo, redkvice in zelje. Največ pozornosti posvetite rednemu zalivanju, ne pozabite pa pridelek tudi redno pobirati, čeprav ga morda v danem trenutku sploh ne mislite pojesti. Drugače namreč rastline hitro postanejo trde in neužitne. Kar se pokvari, spremenite v kompost in spet vrnite v prst.

potatoes_in_straw.jpg

Upoštevajte značilnosti svojega vrta

Spoznajte mikroklimo svojega območja. Opazujte svoj vrt in ugotovite, kateri predeli dobijo največ sonca, kateri pa so večino dneva v senci. Glede na to sadite posamezne vrste, ki potrebujejo več ali manj toplote; prav tako pa sadite prej v sončnem delu in kasneje v senčnem. Vsak dan spremljajte vremensko napoved in rastline zaščitite, če je napovedan močan dež.

Zajedavce odstranjujte naravno

Zajedalce odganjajte z organskimi sredstvi. Ogromno pa lahko storite že, če vrt redno pregledujete ter odstranjujete vidne žuželke, ki mu lahko škodijo. Privabite tudi živali, ki se prehranjujejo s škodljivci. Ob vrtu posadite rastline, na katerih se po navadi zadržujejo ptice (denimo sončnice).