V hladnih jesenskih in zimskih dneh boste hvaležni za vsako svežo zelenjavo, posajeno in ohranjeno na vašem vrtu. Zato je sedaj idealen čas, da se lotite sajenja kasneje uspevajočih rastlinskih vrst, na primer, repe, pese in koriandra.

Sajenje

Topli poletni dnevi in zadostna količina vlage so najboljši pogoji za rast majhnih rastlin in semen. Semena rastlin lahko zasadite na vašem vrtu ali pa v posodah, ki jih postavite na sončno mesto na terasi ali na okensko polico v stanovanju.

sowing_into_modules.jpg

Peteršilj

Posebno je treba pohiteti s sajenjem peteršilja, saj mora še pred mrazom razviti trpežen koreninski sistem. Peteršilj potrebuje za rast toplo ozračje, obenem pa ima rad tudi vlažne pogoje. Najbolje je, če ga posadite v posode in postavite na okensko polico. Vendar morate biti potrpežljivi - včasih namreč potrebuje tudi tri tedne, da vzklije.Drugo zelenjavo pa posadite v naslednjih nekaj tednih, vendar ne pozneje kot do sredine avgusta.

sowing.jpg

Koriander in krebuljica

Z malo zaščite pred mrazom in vetrom v najbolj mrzlih dneh pa vam lahko krasno uspevata tudi koriander in krebuljica. Koriander posadite od 12 do 20 centimetrov narazen, zrastel pa bo hitro, zato ga sadite v sredini avgusta. Krebuljica je enoletnica in ima nežne, pernate liste z aromatičnim vonjem, ki spominjajo na janež ali peteršilj. Krebuljica se odlično prilega k juham, mesu, omakam, namazom in solatam. Sadite jo ravno tako v sredini avgusta, režete pa jo lahko že čez nekaj tednov.

sowing_chervil.JPG

Blitva in pesa

Blitva in pesa imata podobne zahteve, obe pa se dobro obneseta v hladnejših vremenskih pogojih. Najbolj trpežna vrsta blitve je tako imenovana Costa Bianca, ki je tudi dobrega okusa. Če nameravate rastline zasaditi v lončke, poskrbite, da so ti dovolj globoki. V posode nasujte najbolj kvaliteten kompost in zemljo brez šote ter jima dodajte še nekaj kokošjega gnojila.