Pranje perila pri nižjih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi je okolju prijazno, a prinaša tudi določene pomanjkljivosti. Takšne okoliščine predstavljajo odlično klimo za razvoj bakterij, ki se zaradi ostankov praška in umazanije zadržujejo v kadi pralnega stroja. Zaradi tega perilo, ki je sicer normalno oprano in posušeno, ob prvem stiku z vlago začne oddajati neprijeten vonj. Občutek imate, da perilo ni dobro oprano in le redko kdo bi pomislil, da pravi razlog tiči v bakterijah.

Samočistilni program za pralne stroje

bacteria_washing_steril_tub.jpg

Za preprečitev tovrstnih težav so Gorenjevi strokovnjaki razvili poseben samočistilni program SterilTub, ki deluje nad 70 stopinj Celzija in poskrbi za popolno higieno notranjosti vašega pralnega stroja. Kajti perilo je primerno negovano le, če je zares čista tudi notranjost stroja. Samočistilni program SterilTub v Gorenjevih pralnih strojih se samodejno aktivira, potem ko ste na gumbu za programiranje izbrali program bombaž pri 95 stopinjah brez predpranja ali bombaž pri 80 stopinjah in pritisnete na tipko, označeno s simbolom za samočistilni program.

Program traja ob praznem bobnu na visoki temperaturi dobro uro in pol. Večja količina vroče vode ob dvakrat hitrejšem vrtenju bobna kot pri običajnem pranju doseže tudi najvišje točke kadi in učinkovito uniči bakterije, ki se tam zadržujejo. Tako bo vaše perilo tudi ob priporočenem pranju pri nižjih temperaturah in z okolju prijaznejšimi pralnimi sredstvi najučinkoviteje negovano.

Program deluje tako, da pralni stroj najprej izčrpa vse ostanke vode iz kadi ter z nekaj varnostnimi obrati bobna preveri, če je le-ta res prazen. Če v njem  zazna perilo, se takoj izklopi. Nato stroj načrpa vodo in jo segreje nad 70 stopinj Celzija (80 oziroma 90 stopinj). Z višjimi obrati vrtenja kot pri normalnem pranju doseže, da voda pljuska tudi v zgornji del kadi, poskrbi pa tudi, da se voda vmes dogreva in je več kot 35 minut ogreta nad 70 stopinj, kar bakterijam onemogoči preživetje. Učinek lahko še izboljšamo, če dodamo manjšo količino pralnega sredstva. Postopek lahko ponovimo enkrat mesečno.

Kaj storiti, če vaš pralni stroj nima samočistilne funkcije

bacteria_washing2.jpg

Eden od načinov, da omilite neprijeten vonj perila, je, da belo perilo enkrat do dvakrat mesečno operete na 95 stopinjah Celzija in ob polovičnem polnjenju. Še bolje pa je, če zavrtite prazen boben pri visoki temperaturi, saj tako voda lažje doseže tudi najvišje točke kadi in učinkovito uniči bakterije, ki se tam zadržujejo. Lahko dodate tudi manjšo količino pralnega sredstva.

Če imate že malce starejši pralni stroj, vsekakor velja razmisliti o nadomestnem nakupu, saj nove generacije pralnih strojev v naboru funkcij ponujajo tudi poseben samočistilni program, ki poskrbi za čist boben in omogoči udobno in varčno pranje pri nizkih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi brez fosfatov. Modeli novih generacij pralnih strojev so tudi sicer tehnično veliko bolj dovršeni in temeljijo na inovativnih funkcijah, ki samodejno uravnavajo proces pranja in tako omogočijo znaten prihranek vode, električne energije in časa.