En pogled na reklame proizvajalcev ustekleničene vode in lahko bi verjeli, da jo črpajo iz najbolj globokih in nedotaknjenih vrelcev med prelepimi gorskimi venci. Toda pravzaprav je ustekleničena voda še vedno samo voda, kar pa na žalost ni zaustavilo ljudi, da so jo spremenili v ogromen posel. Prodaja vode je še vedno tržišče, katerega prihodki letno zrastejo za okoli sedem odstotkov.

Ustekleničena voda nič bolj zdrava ali kakovostna

Veliko znamk ustekleničene vode je enostavno filtrirana voda iz vodovodnega sistema, ki je zapakirana v plastenke. Cena pa je vseeno veliko višja od tiste, ki jo mesečno plačujemo za vzdrževanje lokalnega vodovoda. Prav zaradi tolikšnega dobička je na svetu čedalje več podjetij, ki želijo prodajati vodo, saj naj bi bil posel celo bolj donosen kot prodaja nafte.

Mnogi menijo, da je ustekleničena voda bolj kakovostna kot vodovodna, vendar pa to sploh ni vedno res. Vodovodni sistemi so izjemno dobro regulirani, njihova voda pa je podrobno pregledana. Ocene kakovosti so tudi javno dostopne.

tap440.jpg

Plastenke onesnažujejo okolje

Poleg tega ustekleničena voda letno proizvede kar nekaj milijonov ton plastičnih odpadkov. Večina plastenk je namreč izdelana za enkratno uporabo, potem pa naj bi jo namenili v reciklažo. Ker pa na svetu okoli 80 odstotkov plastenk nikoli ne vidi predelovalnega obrata, je potrebno vedno znova porabiti ogromno energije, da naredijo povsem novo embalažo.

Distribucija vode postaja posel

Ekologe skrbi tudi, da bo vse večja poraba ustekleničene vode sčasoma resnično povzročila zaton sedaj tako kakovostnih vodovodnih sistemov, ki jih za skupno uporabo vzdržuje celotna skupnost. Voda je vedno veljala za osnovno dobrino, ki mora biti dostopna vsem; če pa nadzor nad vodo prevzamejo podjetja, se kaj hitro lahko zgodi, da jo bomo morali zelo drago plačevati.

Mar res želite, da se vodni viri privatizirajo? Želite, da z njimi upravljajo velike svetovne korporacije? Trenutno z vodovodi upravljajo občine in države, ki za nizko ceno zdravo in kakovostno vodo dovajajo v prav vsak dom. Komercializacija vodnih virov pa lahko vodo spremeni v novo zlato in v novo nafto. Posebno v primeru monopolizacije si je morda kdo sploh ne bo mogel več privoščiti! Verjemite, da korporacije trenutno že kupujejo prav vsak vodni vir, ki ga lahko pridobijo.

vida_stainless_steel_water_bottle_from_kor_water_features_great_appearance_and_usability4.jpg

To so razlogi, zakaj je veliko bolje kupiti steklenico za vodo iz nerjavečega jekla in v njej prenašati vodo iz vodovoda. Cenimo vendar, kar imamo! Če pa se vseeno bojite, da voda iz vašega vodovoda morda ni najboljša, namestite vodne filtre. Tudi to je veliko ceneje kot kupovanje ustekleničene vode.