Veliko svojega časa preživimo v zaprtih prostorih in tako je tudi naše zdravje odvisno od kakovosti življenja v njih. Pri gradnji je zato treba uporabljati neškodljive elemente in naravne gradbene materiale ter poskrbeti za dobro toplotno, zvočno oziroma protipožarno izolacijo in preventivno zaščito proti insektom, glivicam, plesni.

Če razmišljate o montažni gradnji, zahtevajte, da je hiša iz naravnih materialov, ki se lahko reciklirajo, a so še vedno trajni in ekonomični.

Hitra in enostavna gradnja

Montažna hiša je lahko postavljena in vseljiva že po dveh do štirih mesecih, medtem ko pri klasični traja gradnja leto dni ali več.  Montažni in drugi elementi prispejo na kraj gradnje s tovornjaki, združevanje le-teh in sestavljanje hiše pa traja le nekaj dni. Pri montažnih hišah ni treba čakati na vse elemente v hiši, da se "usedejo", ker je večina dela opravljenega že prej v tovarni. Po sestavljanju je hiša takoj vseljiva.

prefabricated_house_construction.jpg

Naravni materiali, na primer les, mavec in kamena volna, omogočajo izredno toplotno in zvočno izolacijo, tako da je mogoče prihraniti tudi do 50 odstotkov energije v primerjavi s klasično gradnjo. Praksa je pokazala, da je za ogrevanje prostora  dovolj že od 6 do 7 litrov plinskega olja na kvadratni meter stanovanjske površine na leto.

Odpornost na potrese in požare

Na območjih, kjer so pogosto potresi, na primer, na Japonskem ali v določenih predelih Združenih držav Amerike, se je gradnja montažnih zgradb izkazala za zelo učinkovito. Montažne hiše so izredno prilagodljive in tako veliko bolj stabilne ter precej bolj odporne na potrese kot trdne zidane konstrukcije. Poleg tega je škoda v primeru morebitne poškodbe veliko manjša. Gradnja je veliko cenejša, kot tudi obnova ali selitev, saj je posamezne nepoškodovane dele možno ponovno uporabiti.

prefabricated_houses1.jpg

Montažne hiše so zelo odporne na potrese in tudi na požare. Verjetnost požara je omejena na enak obseg kot pri zidanih stavbah. Z uporabo novih materialov in tehnologij v proizvodnji montažnih hiš pa je končna obdelava enaka tradicionalni gradnji. Če uporabite malto in fasado, med montažno hišo in konvencionalno gradnjo sploh ne bo mogoče opaziti razlike.

prefabricated_construction_site_3597.jpg

Dolga življenjska doba

Montažne hiše so priporočljive za gradnjo počitniških stanovanj in stanovanjskih objektov na območjih, kjer obstaja nevarnost plazov. Zajamčena statična nosilnost je običajno 70 let, njihov rok trajanja pa ni določen. Hiše preprostejše strukture na območjih, kjer je takšna gradnja tradicija (ZDA, Kanada in skandinavske države), stojijo tudi po dvesto letih.

Več primerov elegantnih montažnih hiš najdete v fotogaleriji.