Otrokom lahko že v otroštvu privzgojite ljubezen do kuhanja, obenem pa jim lahko tudi pokažete, kako je lahko kuhinja zanje nevarna. Sčasoma si bodo namreč morali znati hrano pripraviti tudi sami.

Potrpežljivo jih nadzorujte in usmerjajte

Dokler so majhni, jih v kuhinji nikoli ne pustite same. Preizkušajte pa tudi svojo potrpežljivost. Otroci bodo namreč napravili veliko manj napak, če bodo bolj sproščeni; vaša nervoza pa se lahko kaj hitro prenese tudi nanje. Prav tako jim vse čim bolj podrobno razložite. Ne mislite, da otroci že nekaj znajo, ker vas velikokrat opazujejo med kuhanjem.

let_s_get_cooking_feature_image_mother_and_child_making_cookies_530.jpg

Razložite, zakaj se lahko pojavi požar

Otrokom razložite, zakaj je ogenj nevaren, prav tako pa jim lahko tudi pokažete, kako ga lahko pogasijo. Zelo pomembno je tudi, da ročke loncev vedno obrnete tako, da ne gledajo proti vam, saj jih sicer lahko kdo po nesreči zadene in njihovo vsebino razlije po sebi. Prav tako kuhinje nikoli ne zapustite, medtem ko se jed kuha na štedilniku.

Vedno nosite primerno zaščito

Sebe in otroke primerno oblecite. Nosijo naj kratke oziroma zavihane rokave, saj tkanina sicer lahko začne goreti. Obvezni pa so tudi predpasniki, ki nekoliko ščitijo pred razlitjem vroče vode ali olja. Ko uporabljate pečico, si je treba obvezno nadeti tudi debele rokavice. Pekača nikoli ne držite s krpo, saj se njeni konci lahko vnamejo.

Pazite na higieno

Dobro si operite roke, da ne boste svojih bakterij prenašali na hrano. Roke pa si operite tudi po tem, ko delate s surovim mesom ali jajci, da ne boste njihovih bakterij prenašali na druga živila. Prav tako morate takoj pomiti posodo, v kateri so bila shranjena. Surova in kuhana hrana morata biti vedno povsem ločeni. Pečenih jajc na primer nikoli ne smete položiti na krožnik, v katerem ste prej vmešali surova.

green_kids_bake_lg.jpg

Navadite jih tudi na čiščenje

Skrbno pobrišite vsako razlito tekočino, sicer lahko komu zdrsne. Prav tako otroke učite, da pospravljajo in čistijo sproti. Medtem ko čakate, da se voda na štedilniku segreje, lahko denimo skupaj pomijete umazano posodo.

Demonstrirajte pravilno uporabo naprav

Pazite, da v mikrovalovno pečico položite samo posodo, ki je zanjo res primerna. To nikakor ni kar koli kovinskega ali aluminijastega, ker se lahko v pečici vžge.

Vzdržujte občutek zabave

Vsekakor pa se trudite, da pri teh letih otrokom še ne priskutite kuhanja. Skupaj pripravljajte le hrano, ki jim je všeč, prav tako pa se nanje ne jezite in ne bodite nestrpni.