Pobrišite prah

Pogosto nas pomanjkanje časa odvrne od rednega čiščenja prahu v domu. Toda če se želimo znebiti alergenov in prahu, ki dražijo naša dihala in se nabirajo na prav vseh mestih, je redno brisanje prahu z vlažno krpo edina prava rešitev. Ne pozabite na težko dostopna mesta, kot so police, vrhovi omar in hladilnikov ter skriti koti.

dusting.jpg

Pri uporabi čistil izberite nestrupena in manj škodljiva čistila, ki ne vsebujejo dišečih dodatkov, in se tako izognite potencialno škodljivim hlapom. Priporočljiva je tudi uporaba sesalnika s hepa-filtrom za najboljše rezultate.

Hišne živali

Imate doma hišnega ljubljenčka? To zagotovo pomeni več dlak in prhljaja, ki plava okoli po prostoru. Redno kopanje in česanje vaših ljubljenčkov je zato izredno pomembno in prispeva k boljši čistoči. Pogosto operite tudi njihove posteljice v vroči vodi ter jim ne dovolite vstopa v spalnico, če je to le mogoče.

Sobe redno prezračite

Ob slabem vremenu še vedno odprite okna in zamenjajte slab zrak s svežim, še posebno, če ste pred kratkim čistili, kuhali ali barvali stene. Uporabite še druge sobne ventilatorje, tako da zrak kroži. Medtem ko kuhate, enostavno prižgite napo; sicer se zdravju škodljivi hlapi masti in dima sproščajo v zrak, kjer tudi ostanejo.

cross_flow_ventilation_house.jpg

Prostor prenovite preudarno

Če imate namen preurediti dnevno ali drugo sobo, ne pozabite upoštevati elementov kakovosti zraka in temu primerno tudi izbrati izdelkov. Odločite se za trde talne površine namesto zdravju škodljivih preprog. Tako si boste poenostavili čiščenje in zmanjšali ujeto umazanijo in prhljaj, ki bi se drugače nabirala na hišnih ljubljenčkih.

Namestite žaluzije in ne zaves, saj te vežejo nase manj prahu, ter se izognite toksinom. V prostor dodajte še sobne rastline za pomoč v boju proti onesnaževanju zraka, ki bodo hkrati lep naravni okras.

Zamenjajte filtre

Redno preverjajte in zamenjajte filtre v vsaki napravi za ogrevanje ali hlajenje, da zmanjšate onesnaženost v zraku. Razmislite tudi o namestitvi elektrostatičnega filtra, ki za delovanje uporablja električni naboj in tako zajame več delcev prahu v zraku kot standardni filtri.

Učinkovito pranje

Večji kosi tkanine hitro postanejo domovanje za pršice in druge povzročitelje alergij. Zato pogosto operite draperije, zavese za prhanje in posteljnino v tako vroči vodi, kot je dovoljeno, najbolje pa nad 60 stopinj Celzija. Prav tako operite vse nove materiale, vključno z oblačili, pred prvo uporabo, saj lahko na sebi ohranijo kemikalije iz proizvodnega procesa.

hand_wash_clothes.jpg

Zmanjšajte vlago

Plesen uspeva v vlažnih območjih doma. Poskusite obdržati raven vlage v vašem domu pod 50 odstotki (morda boste želeli kupiti napravo za izsuševanje vlage) ter vedno zagotovite ustrezno prezračevanje v vlažnih prostorih, na primer, v kopalnici. To bo pomagalo preprečiti plesen, pršice in najbolj nadležne glivice.

Cigarete in dišeče svečke

Sveče, cigarete in kamini na drva močno poslabšajo kakovost zraka in lahko sprožijo celo zdravstvene težave. Da se boste zavarovali in ohranili zrak v vašem domu čist, kupujte le nedišeče sveče, ki ne vsebujejo strupenih snovi, in ne dovolite kajenja v zaprtih prostorih.

Odišavljenje doma

Komercialni osvežilci zraka lahko vsebujejo zdravju škodljive snovi. Namesto da dom poškropite s kemikalijami za osvežitev prostorov, uporabljajte naravne alternative za odišavljanje zraka: skuhajte lonec vode s cimetom in klinčki, ki ga postavite na želeno mesto. Oddajal bo svež in popolnoma naraven vonj.