V južnem Singapurju je znani arhitekt Libeskind uresničil oba pomena besede refleksija. Projekt je trenutno še v izgradnji, zaključek del pa pričakujejo do konca leta 2012.

Edinstveni stanovanjski kompleks

Ob obali Singapurja v neposredni bližini luksuznega počitniškega letovišča Sentosa nastaja unikaten kompleks stanovanj. Okoliš se razteza na dobrem kilometru obale, večina stanovanj pa nudi čudovit pogled na morje. Po Libeskindovih besedah je bil pravi navdih za projekt njegova edinstvena lokacija, saj je želel prikazati odsevanje neba in vode z edinstveno arhitekturno idejo.

ref08.jpg

Okronane stolpnice

Šest stanovanjskih stolpnic zakrivljene oblike se razteza na višini od 24 do 41 nadstropij in sestavlja očarljivo mešanico igre svetlobe in odsevnih površin. Za stolpnice so značilne steklene fasade, ukrivljene v dveh smereh. Struktura fasade pa se razširi čez rob strehe v obliki neke vrste "krone" na vsaki stavbi. V tej kroni so terasasti vrtovi, ki povezujejo stolpnice med seboj.

Zelo prefinjene strukture so povezane z devetimi mostovi na različnih ravneh. Odprte površine na mostovih stanovalcem omogočajo čudovit panoramski razgled na okolico.

ref11.jpg

320.000 kubičnih metrov betona

Predvidevajo, da bodo porabili okoli 320.000 kubičnih metrov betona, potrebnega za gradnjo stolpov in stanovanjskih blokov v tem projektu. Beton izdelujejo v bližnjem podjetju Marina, proizvedejo pa ga 240 kubičnih metrov na uro. Delo v tovarni poteka tudi ob vikendih in praznikih, da bi zagotovili dovolj gradbenega materiala. Za izgradnjo projekta so sicer uporabili osem različnih vrst betona.

Urbani stil

Refleksije v Keppel Bayu so velik izziv za vse, ki v projektu sodelujejo, vendar pa je največji izziv zelo ambiciozno zastavljen časovni okvir. Do sedaj je načrtovalcem šlo vse po načrtu in delajo po začrtanem časovnem okvirju. Ko se bodo najemniki preselili v nove domove, izraz refleksija ne bo samo označeval tega ogromnega kompleksa in pomenil zrcalne podobe okolice ali procesa globokih misli, ampak bo predstavljal tudi stil življenja in sodobne urbanosti 21. stoletja.

Več fotografij povezanih stolpnic si lahko ogledate v naši fotogaleriji.