Včasih je gradilo zeleno le manjše število zanesencev, sedaj pa pospešeno postaja skorajda edini standard. Domovi v ozračje spuščajo kar 38 odstotkov emisij toplogrednih plinov, zato upravičeno pričakujmjo, da bo sprememba načina gradnje sčasoma občutno izboljšala tudi stanje okolja. Trenutno lahko govorimo o štirih dejavnikih zelene gradnje, ki jih lahko upoštevamo prav vsi.

Dom naj bo majhen

Ogromne vile in gradovi preteklosti ne pridejo več v poštev. Moderen dom je popolnoma prilagojen potrebam družine. Večja domovanja namreč porabijo več energije za ogrevanje in hlajenje ter več surovin za gradnjo, proizvedejo pa tudi več odpadkov.

feldman_house_ocho5_537x377.jpg

Uporabljajte solarno energijo

Pridobivanje solarne energije je čedalje bolj razvito. Toda edina rešitev okolja ni le namestitev sončnih celic, s katerimi lahko morda ogrevate svojo vodo, ampak tudi pravilna lega doma, ki skozi okna spusti čim več dnevne svetlobe, pozimi pa čim več toplih sončnih žarkov. 

Reciklirajte in večkrat uporabite

Pravzaprav vsaka stvar v našem domu nekako škoduje okolju (če ne drugače, pa med proizvodnjo, predelavo, reciklažo ali prevozom), zato se moramo truditi, da jih posedujemo čim manj, da zanje čim bolje skrbimo in jih tako čim dlje uporabljamo. Ponovno se moramo naučiti stvari tudi popravljati in prenavljati. Kupujmo stvari, ki so reciklirane in proizvedene blizu nas. Ekološko pa je tudi vse, kar se v okolju lahko hitro obnovi (posebno bambus).

wooden_house_design.jpg

Bodite varčni

Čeprav ob misli na dolge vroče dneve najprej želite kupiti največjo klimatsko napravo, je bolje svoj dom zgraditi tako, da okna ne gledajo na jug oziroma jih zaščititi s kakovostnimi senčili. Prav tako stanovanje obrnite tako, da lahko izkoristite naravne tokove vetra. Če pa že potrebujete klimo, raje kupite manjši in čim bolj energijsko varčen model. Varčevanje z energijo naj vam preide v kri.