Se tudi v vašem domu v vseh kotih in krajih nabirajo nove in nove stvari, vaš dom pa deluje čedalje bolj nepospravljen? Potem velja slediti naslednjim nasvetom.

traditional06.jpg

Magično število pet

Če se boste pripravljali na pospravljanje celega stanovanja, se boste verjetno pripravljali vse življenje. Namesto tega vsak dan pospravljajte pet minut ali pa vsak dan pospravite pet stvari. Razlika bo očitna.

Dve za eno

Pazite, kaj spustite v svoj dom! Dobro premislite, preden kar koli kupite: morda že imate kaj podobnega, morda tega, kar je pritegnilo vaš pogled, sploh ne potrebujete. Poleg tega vsakič, ko prinesete kaj novega, vrzite v smeti dve drugi stvari in tako napravite prostor zanje.

2_marks_spencer_living_room_design.jpg

Podarite

Premislite, česa ne uporabljate, bi pa morda prav prišlo komu drugemu. Veliko stvari lahko podarite tudi v humanitarne namene: morda celo odnesete v bližnje pribežališče za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja, ali v center za tujce.

Pospravite v zaboje

Če resnično mislite, da vam bo kaj v prihodnosti še prišlo prav, to pospravite v zaboje, na katere natančno zapišite, kaj vsebujejo. Nato jih pospravite v skladišče, omare pa prepustite stvarem, ki jih trenutno uporabljate.

declutter.jpg

Čisto kuhinjsko korito

Stanovanje bo delovalo veliko bolj pospravljeno, če bo kuhinjsko korito brez kupa umazane posode, lično pomito in obrisano s suho krpo. Če že ne morete redno čistiti vsega stanovanja, vzdržujte vsaj čisto kuhinjsko korito.

Začnite v kotu

Sobe pospravljajte tako, da začnete z delom v enem kotu, nato pa sledite steni v eno ali drugo smer. Opravite dva kroga. Prvič pospravite vse večje stvari, ki morda sploh ne spadajo v ta prostor; nato pa še obrišite vse površine in jih posesajte.

vgradna_omara_3.jpg

Manj prostora za shranjevanje

Večje omare imate, več boste tlačili vanje. Kupite manjše prostore za shranjevanje in vanje lično pospravite izključno tisto, kar trenutno potrebujete.

Staro ni vedno žlahtno

Nikar ne kupujte stvari na zalogo. V vašem stanovanju naj bo samo to, kar resnično uporabljate. Dom naj bo dom, ne pa shramba ali skladišče.

white_bathroom_in_casa_larga.jpg

Organizirajte zamenjavo

Organizirajte zabavo, na kateri lahko s povabljenci menjate stvari, ki jih ne potrebujete – denimo oblačila in gospodinjske pripomočke. Česar ne vzame nihče, odnesite humanitarnim organizacijam.