Na univerzi v Denverju so v osemletni raziskavi ugotavljali, kako pravzaprav prihod otroka vpliva na odnos med partnerjema. Prišli so do zanimivih ugotovitev: v 90 odstotkih primerov je zadovoljstvo novopečenih staršev drastično upadlo okoli leto dni po rojstvu prvega otroka. To pa niti ni čudno, saj nove obveznosti terjajo spremembo vsakodnevnega življenja obeh partnerjev in zato nastanejo tudi konflikti.

Zato se je treba vnaprej dobro pripraviti, da bi bil začetek starševstva čim manj stresen. Predstavljamo vam pet najpogostejših prepirov, ki so posledica novih odgovornosti, in nasvetov, kako jih rešite po mirni poti.

"Zdaj si ti na vrsti, da vstaneš"

Pomanjkanje spanca zmanjšuje naše sposobnosti preudarnega mišljenja in vpliva na večji nivo stresa. Zlasti prvi tedni otrokovega življenja znajo biti precej stresni, saj se boste pogosto zbujali sredi noči. Utrujeni pa težje nadzirate čustva in prepir je vse bližje.

couple_in_bed_w_girl_regretful.jpg

Najboljši način, da se izognete prepiranju sredi noči, kdo je na vrsti za nego dojenčka, je, da se vnaprej dogovorita za razpored. Med vikendom oziroma v prostem času je idealen čas za dogovarjanja, takrat imata namreč oba dovolj časa za pojasnitev svojih pričakovanj in usklajevanje urnikov. Razpored si tudi zapišita in se ga čim bolj držita – tako boste v miru odspali vsaj nekaj noči v tednu.

"Nehaj neprestano gledati v televizor/računalnik"

Mnoge mlade mamice težko razumejo, zakaj njihovi partnerji v prostem času sedijo pred televizorjem ali računalnikom, medtem ko držijo otroka v naročju. Vendar strokovnjaki trdijo, da na tak način moški dojenčka ne zanemarja, temveč se z njim le poveže na drugačen način.

baby_dad_infront_tv.jpg

Moški in ženske imajo enostavno drugačen pogled na preživljanje kakovostnega časa z najmlajšimi in ni neobičajno, da se očetje šele kasneje močneje povežejo z otrokom, ko ta odrašča. Prihranite si nepotrebne razprave in slabo voljo ter sprejmite, da sta si s partnerjem različna, kar pa bo le pripomoglo k izgradnji močnejše otrokove osebnosti.

"Ti tega enostavno ne razumeš"

Neprestano pojasnjevanje, kako težko je ostati z otrokom doma ali koliko časa potrebujete, da spakirate vse za celodnevni izlet, običajno naleti na gluha moška ušesa. To pa ženske še bolj prizadene. Rešitev je preprosta: samozavestne očete pustite same z dojenčkom za 48 ur; naj se znajde v isti situaciji, kot jo morate obvladovati vi vsak dan. Vzeli si boste nekaj dragocenega časa zase, partner pa bo končno doumel, kaj preživljate.

y_dad_holding_dirty_diaper.jpg

"Potrebujem odmor"

Vsaka ženska včasih komaj čaka, da se moški vrne iz službe in vsaj za kratek čas prevzame skrb za otroka. Pogosto pa pozabljajo, kako težko se je takoj po naporni službi posvetiti dojenčku. Dajte mu zato vsaj malo časa, v katerem se lahko v miru preobleče in naje. Imejte tudi v mislih, da veliko število očetov na začetku čuti strah in pritisk zaradi finančne odgovornosti, ki je po rojstvu prenesena nanje.

"Moj način je najboljši"

Predvsem mlade mame morajo razumeti in sprejeti, da drugačno pravzaprav ne pomeni napačno. Konflikti glede menjave plenic, kopanja otrok in vzgojnih metod so lahko veliki in se končajo z bučnim prepirom, saj vsak od vaju gleda na stvari drugače.

Če boste neprestano vztrajali pri svojem načinu reševanja problemov, se boste znašli v situaciji, ko boste stalno razočarani, partner pa se ne bo imel možnosti dokazati. Izognite se nepotrebnim sporom ter sprejmite dejstvo, da sta v zvezi dva enakopravna človeka in je včasih najbolje prepustiti odločitev in izvršitev naloge partnerju.