Odgovor: Zamislila sem si bivalni atrij, ki bo v letnem času služil za preživljanje prostega časa, pozimi pa bo vizualni podaljšek dnevne sobe.

V štirih sklopih se vrstijo najprej senčna terasa nad formalno oblikovanim ribnikom, s pergolo in veliko zasebnosti, nato plitev ribnik, kjer bo vodomet poživljal celoten vrt s curki tekoče vode, ponoči pa bo s podvodnimi lučmi pridal skrivnostne odseve rastlinju in strukturam. Namesto ribnika si lahko omislite privlačen majhen kopalni bazen (vključite lahko tudi masažni del), ki bo služil ohladitvi v poletnih dneh.

md_257_maranta_2.jpg

Tretji sklop bo bivalna terasa s sedežno garnituro, zasenčena z velikim senčilom v obliki jadra ali velikim senčnikom s stranskim stojalom. V vrtno nišo pod pergolo, nasproti panoramske stene, lahko postavite zanimivo skulpturo (tudi to lahko ponoči diskretno osvetlite, kar bo vrtu dodalo globino). Odlično bi delovale tudi visoke cvetlične posode s strukturnimi rastlinami.

Četrti sklop je trata, ki se za vogalom izteče v zanimiv vrtni detajl s cvetlično posodo (ali skulpturo, ta del uskladite z ureditvijo niše pod pergolo).

md_257_maranta_3.jpg

Predlagam, da se pri izbiri materialov in dodatkov osredotočite na moderne vsebine in oblike, ki se bodo ujemale s slogom stavbe. Tudi barve naj bodo skladne; oranžnim in sivim tonom fasade dodajte sivkaste ali modrikaste tone ograje, pergol in lesnih oblog. Verjetno bo najboljša izbira tropski les, ki s časom dobi žlahtno sivkasto patino.

Pri zasaditvi naj vam pomaga strokovnjak, saj morajo biti izbrane rastline natanko pravih lastnosti, dimenzij, barv in tekstur, v nasprotnem primeru se lahko atrij spremeni v zaraslo džunglo in izgubi izrazite linije. Atrij bodo požlahtnile dišeče rastline, zvečer pa strateško razporejene vrtne lučke.

Simona Klokočovnik, Maranta