Predstavljamo vam nekaj preprostih nasvetov, ki jih lahko upošteva prav vsakdo.

Varčne sijalke

Za začetek vse navadne sijalke zamenjajte s kompaktnimi fluorescentnimi sijalkami. Porabijo namreč kar 75 odstotkov manj energije kot običajne, poleg tega pa jih lahko uporabljate kar desetkrat dlje.

24th_street.jpg

Manj moči

Prav tako število vatov, ki ste jih uporabljali do sedaj, zmanjšajte za tretjino. Vati namreč merijo količino energije, ki je potrebna za osvetlitev, lumni pa dejansko količino svetlobe, ki jo sijalka proizvede. Varčne sijalke proizvedejo več lumnov na število vatov, zato enako jakost razsvetlitve dosežete s tretjino manj vatov.

Moč tehnike

Namestite naprave, ki vam omogočijo, da spreminjate jakost osvetlitve, in detektorje, ki luči avtomatsko ugasnejo, ko ni nikogar v prostoru. Zunanjo razsvetljavo namestite tako, da se prižge šele, ko v bližini začuti gibanje.

unit_m_2.JPG

Redno čiščenje

Pomembno je tudi, da s svetil redno brišete prah, saj lahko ta sicer precej  zmanjša učinkovitost delovanja sijalk. Že malo debelejša plast lahko njihovo jakost zmanjša kar za 50 odstotkov.

Pravilna postavitev

Pazite, da svetil ne postavite poleg termostatov. Takšna napaka lahko namreč povzroči, da klimatska naprava deluje močneje, kot bi morala, peč pa  preblago.

pendant_lighting1.jpg

Svetla notranja oprema

Stanovanje opremite s svetlimi barvami. Na svetlo prepleskajte stene in stropove, izberite pa tudi takšne talne obloge in pohištvo. Svetle in mehke barve odbijajo več svetlobe, zato omogočajo uporabo še manj močne sijalke, prav tako pa lahko zvečer razsvetljavo prižgemo kasneje. Še bolj učinkovita pa je uporaba svetlih barv, ki so za povrh še bleščeče.