Sveža zelenjava in sadje ter tudi meso in druga živila po navadi potujejo več dni, preden jih potrošniki kupimo in še za dodatnih nekaj dni shranimo v svoj hladilnik. Na koncu moramo včasih gnila ali pokvarjena živila zavreči, če jih ne porabimo pravočasno. Nasprotno pa zamrznjena hrana pomaga celo zmanjšati količino kuhinjskih organskih odpadkov, saj se težje pokvari.

Kupujte sproti

Zgodi se, da naenkrat kupimo več hrane, kot je potrebujemo. Še posebno, če trgovino obiščete enkrat tedensko, zelo težko predvidite, koliko katerega  živila sploh potrebujete. Zato se rado zgodi, da kupite več, kot pa imate časa skuhati. Bodite realistični in odvečne zelenjave ali sadja ne shranjujte v hladilniku, ampak jih takoj zamrznite ter po potrebi jemljite iz zamrzovalnika.

frozen_mexico_mix_vegetable.jpg

Kaj lahko zamrznete

Odtaljeno zelenjavo morate izbrati ter uporabljati skrbno in previdno. Zamrznjen grah, na primer, je eno najbolj priljubljenih zamrznjenih živil, ker ima dober okus ter ohrani svojo obliko in teksturo. Druga zamrznjena zelenjava (fižol, bob, sladka koruza, listi špinače) ravno tako ohranja prvoten okus in videz.

Zamrznete lahko tudi buče, mediteransko zelenjavo ter zelišča in začimbe, kot so koriander, čili, meta, drobnjak in peteršilj, ki jih zavijete v plastično vrečko. Potem so tu še stvari, ki pogosto ostanejo pri kuhi in peki − jajčni beljaki in rumenjaki, narezane limone in limete, zrele banane. Vsekakor jih je bolje pospraviti v zamrzovalnik, kakor vreči v smetnjak.

photo_of_frozen_vegetables_in_freezer.jpg

Pravzaprav je mogoče zamrzniti večino hrane, celo nekatere jedi iz kozarcev in pločevink. Ustvarite si lahko zaloge sirov, masla, rib, kruha, mesa in klobas. Zamrznite kar cela živila v embalaži, odtajate pa jih v hladilniku in potem takoj porabite. Pazite na datum uporabnosti in najprej porabite najstarejše.

Česa ne smete

Nikakor ne smete zamrzovati solate, jedi na osnovi jajc, na primer, majoneze, in celih jajc. Hrane, ki je bila zamrznjena oziroma odmrznjena, ne smete ponovno zamrzniti, razen če ste jo prej temeljito skuhali. Zapomnite si tudi, da živila z visoko vsebnostjo vode, na primer, mehko sadje in paradižnik, navadno izgubijo strukturo, ko jih odtajate, vendar jih lahko še vedno uporabljate pri kuhanju ali za izdelavo napitkov.