Brezžično komuniciranje

Posebno veliko inovacij se je zadnje čase pojavilo na področju komuniciranja; omogočajo pa veliko bolj učinkovito uporabo različnih naprav in ponudb. Večina kamer in avdionaprav danes lahko deluje brezžično. To pomeni, da vam ni več treba napeljati žic, ki povežejo kamero in opremo, na kateri lahko njene posnetke spremljate. Nove sisteme sestavljajo tri komponente: kamera, brezžični oddajnik (ki videosignal oddaja napravi, ki ga sprejema) in brezžični sprejemnik (ki sprejme signal iz kamere in ga pošlje v napravo, na kateri ga lahko spremljamo).

Brezžične kamere je mogoče veliko bolje skriti, pa tudi vaš dom bo veliko bolj privlačen brez dodatnih kablov. Lažje jih je tudi nastaviti kakor tudi vzdrževati. Poleg brezžičnega oddajanja in sprejemanja videosignala pa je napredek v industriji komuniciranja omogočil tudi brezžično oddajanje in sprejemanje avdiosignala. Poleg tega vas lahko alarm dandanes opozori tako prek navadnega kot tudi mobilnega telefona, kar je lahko ključno za vašo varnost, če kdo prereže žice prvega.

wdw.jpg

Povezanost različnih vrst varovanja

Nekaj inovacij pa je seveda tudi posledica splošnih znanstvenih in tehnoloških odkritij v zadnjih desetletjih. Čedalje boljše znanje avtomatizacije  omogoča čedalje boljšo programiranost alarmnih sistemov. Vse načine varovanja doma je tako mogoče povezati v eno. To pomeni, da lahko en sam sprejemnik zbira vse podatke in v primeru, če se sproži dimni detektor, pokliče gasilce, ob sproženju detektorja gibanja vključi delovanje kamere, v primeru zlomljene ključavnice ali okna pa sproži alarm. Takšen sistem ima tudi rezervni vir energije, ki omogoča delovanje takrat, ko energije iz tradicionalnega vira iz kakršnega koli razloga zmanjka; lahko pa ga spremljate celo na prenosnem računalniku.

Poleg tega obstaja tehnika, ki vas spusti v hišo le, če pokažete pravi prstni odtis ali očesno zenico, včasih pa samo, če prepozna vaš glas. Seveda so takšni sistemi precej dragi, zato jih gospodinjstva večinoma ne uporabljajo. Vendar pa se bodo cene sčasoma zagotovo znižale, tako da jih bodo lahko začeli uporabljati tudi najbolj običajni sistemi.