Najbolj razširjene balkonske cvetlice so plezalke pelargonije in surfinije, ki rastejo navzdol in se pobešajo čez rob korita. Podobno bujno cvetje imajo tudi bidens (Bidens ferulifolia) in bakope (Sutera diffuses), ki najbolje uspevajo v senčnih predelih ali na dopoldanskem soncu. Vse te vrste lahko med seboj izvrstno kombinirate, saj so pogoji za rast in način zasajevanja podobni.

bidens_surfinija_pelargonija_nemesia.jpg

Združevanje istih vrst

Namesto običajnega zasajevanja balkonskih rož letos preizkusite kombinacije več vrst cvetja. Najbolj učinkovito je kombiniranje istih vrst, vendar v različnih barvah; vsako cvetje namreč najdemo v vsaj nekaj različnih odtenkih barv. Na primer:  v veliko posodo zasadite rdeče in bele viseče pelargonije. Ko se cvetje razraste, se bodo poganjki med seboj pomešali ter ustvarili čudovit, barvit balkon.

pelargonije_2.jpg

Kombiniranje različnih vrst

Lahko pa združujete različne vrste. Bidens, na primer, se izjemno dobro kombinira z rdečimi ali belimi pelargonijami, verbenami ali surfinijami pa tudi rdečimi begonijami. Možne pa so še kombinacije drugih vrst. Razdalja med zasajenimi rastlinami naj bo med 25 in 35 centimetrov, da se razrasli cvetovi ne bi popolnoma prekrili.

verbena_mix.jpg

Kakovostna zemlja

V času cvetenja, ki je po navadi od junija do jeseni, je priporočljivo dodatno hranjenje zemlje z umetnimi gnojili ali kompostom, da bo cvetje čim bolj bujno. Rastline so trajnice, zato jih je mogoče ohraniti za naslednjo sezono, če le imate toplejši prostor, kamor jih lahko shranite pozimi. Izjeme so surfinije, ki so zelo privlačne enoletnice.

guide_balconies_beds_blog_article_mood3.jpg

Zalivanje

Vse te vrste potrebujejo dovolj sončne svetlobe, tako da jih je najbolje postaviti na sončno mesto ali v delno senco. Prav tako potrebujejo dovolj vode, vendar ne pretiravajte z zalivanjem, saj lahko preveč vlage povzroči gnilobo in različne bolezni korenin. V poletni vročini jih je treba zalivati vsak dan -  idealno je, da zjutraj ali zvečer, saj lahko hladna voda, zlita na razgreta tla, poškoduje koreninski sistem.