Čeprav je čebula tako zdrava in okusna, je veliko ljudi ne uporablja prav zaradi njenega neprijetnega učinka. Mar ni zanimivo, da čebulo hranite v kuhinji dneve in tedne, ne da bi jo sploh opazili, tisti trenutek, ko vanjo zapičite nož, pa vas ta kaznuje s celo kopico solz?

Kriv je plin

Seveda za vse obstaja razlaga. Pri čebuli je to poseben encim, ki so ga japonski raziskovalci odkrili leta 2002. Ko zarežemo v čebulo, se encim sprosti v okolico in čebulne sulfokside spremeni v sulfenske kisline. Te pa se spet spremenijo v plin, ki po zraku priplava do naših oči in jih draži.

Obstajajo tri vrste solz: bazalne, refleksne ter seveda emocionalne. Bazalne solze pazijo, da se naše oči ne izsušijo, zato se pojavijo, ko smo zunaj na vetru. Refleksne solze skrbijo, da v naših očeh ni dražečih snovi. Emocionalne solze pa so seveda rezultat žalosti, sreče in drugih čustev. Ob sekljanju čebule se pojavijo refleksne solze, saj možgane moti prej omenjeni plin.

dscn1488.jpg

Lahko jokanje preprečimo?

Znanstveniki na Novi Zelandiji poskušajo razviti čebulo, ki nas ne bo spravila v jok. To nameravajo doseči s tehnologijo utišanja genov, in sicer tako, da utišajo gen, ki vsebuje za solzne oči odgovoren encim. Seveda pa se takšna čebula še dolgo ne bo pojavila na naših policah.

Do takrat lahko preizkusite nekaj domačih receptov. Čebulo lahko, preden jo uporabite, za nekaj ur postavite v hladilnik. Ob rezanju najprej odrežite zgornji del, nato pa jo olupite od zgoraj navzdol in spodnji del odrežite šele na koncu. Največ encima je namreč prav tu. Morda bo pomagalo tudi, če boste čebulo lupili pod vodo ali če jo boste lupili poleg ventilatorja, ki bo plin nekoliko razpršil; nekateri pa si med sekljanjem celo nadenejo plavalna očala.