Dom kot promocija ekološkega obnašanja

Lastnik doma je gradbinec Alfredo Santa Cruz, ki se je projekta lotil zato, ker upa, da bo tako svoje someščane in sodržavljane najbolje navdihnil, da bi se obnašali bolj okolju prijazno – proizvajali manj odpadkov ter te reciklirali ali ponovno uporabili.

Z ženo sta najprej iz stvari, ki bi jih drugi pri priči zavrgli, pričela izdelovati različne dekorativne predmete, nato sta se lotila pohištva. Vsa njuna ustvarjalnost in neverjeten zagon pa sta doživela vrhunec s postavitvijo družinske hiše. Ne bosta pa se ustavila niti na tej točki, saj že načrtujeta tudi postavitev solarnih panelov, ki bodo ogrevali vodo.

steps.jpg

Življenje med nekdanjimi odpadki

Dom sta si zgradila z lastnimi odpadki kakor tudi z odpadki njunih prijateljev in sosedov, med katerimi mnogi verjetno ne bi končali niti med materialom za reciklažo. Stene, stebri, postelje, sedežne garniture in klubske mizice so narejene iz plastenk, streha je iz tetrapaka, vrata in okna pa iz zgoščenk. Vsi ti materiali so med seboj povezani s povsem novim načinom spajanja, ki povsem ohranja njihovo siceršnjo simetrijo.

Pri projektu so porabili 1200 plastenk za stene, 1300 tetrapakov za streho, 140 zgoščenk za vrata in okna, 120 plastenk za sedežno garnituro in 200 plastenk za posteljo. Struktura, ki jo je eden izmed novinarjev poimenoval kar kristalni dvorec poekopaliptičnega sveta, je resnično neverjeten dom, v katerega je bilo vloženo zelo veliko energije in kreativnosti.

plastichouse4.jpg

Pomembno je proizvajati čim manj odpadkov

Veliko ljudi se enostavno ne zaveda, kako pomembno je pravilno ravnati z odpadki. Večino je sicer mogoče reciklirati, vendar le, če jih ljudje resnično ločujejo, pa tudi če jim države to sploh omogočajo. V mnogih mestih je odpadkov veliko več, kot jih tovarne za reciklažo sploh lahko predelajo. Posebno v razvijajočih se državah zato veliko odpadkov enostavno zažgejo, kar pa v ozračje spusti ogromno količino toplogrednih plinov.

Hiša iz plastenk in tetrapakov je izreden navdih, saj dejansko pokaže, kako je mogoče z nekaj ustvarjalnosti mnoge stvari ponovno uporabiti. Vse prevečkrat se namreč zanašamo, da bo za naše okolje poskrbela država, vendar pa je veliko bolj zanesljivo, če vsak dan zanj vsaj nekaj malega storimo tudi sami.

311183_botell.jpg

Turistična atrakcija

Družinsko hišo si je mogoče tudi ogledati, družina pa tudi z veseljem razloži, kako je bila zgrajena in ponudi nasvete za vaš dom. Za to ne zahtevajo nobenega plačila, mogoče pa je pustiti donacijo, ki jo porabijo izključno za promoviranje okolju prijaznega obnašanja. Afredo Santa Cruz vodi različne brezplačne tečaje in seminarje; zgradil pa je tudi pomanjšan posnetek hiše, ki ga je mogoče prenašati in sedaj potuje po argentinskih šolah. Družina tudi prodaja različne dekorativne predmete, narejene izključno iz recikliranih materialov. 

Družina sicer meni, da je mogoče zgraditi tudi normalno konstrukcijo, plastenke pa uporabiti le kot izolacijo; na vsa vaša vprašanja pa z veseljem odgovorijo na naslednjem elektronskem naslovu: lacasaecologicadebotellas@hotmail.com.