Slama se za gradnjo uporablja že na stotine let in napačno je, da jo dojemate kot zastarel material. Poleg odličnih izolacijskih lastnosti ima slama povsem zdravju in okolju prijazno zasnovo.

V hišah iz slame je namreč kakovost zraka mnogo boljša kot v hišah, narejenih iz sodobnih gradbenih materialov, saj v nasprotju z betonskimi stenami slamnate dihajo. Je pa tudi material, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kot so formaldehid, ki izhlapeva iz sodobnih materialov.

2slama.jpg

Slamnate bale

Stisnjena slamnata bala ima manjšo prepustnost zraka, zaradi te tesne strukture pa nima dovolj kisika in se ne more vžgati. Pri gradnji se zato uporabljajo kockaste slamnate bale, ki jih zlagajo skupaj. Poleg tega je zaželeno, da na koncu na stene nanesete omet, saj s tem zavarujete slamo pred zunanjimi vplivi in zmanjšate nevarnost požara na minimum.

3straw_bale_house_walls1.jpg

Za zunanji omet slamnatih zidov je najbolje uporabiti apneno malto. Z njo ustvarite neprepusten sloj, ki preprečuje izhlapevanje odvečne vodne pare iz notranjosti hiše, zidovi pa še vedno dihajo.

Stene in streha

Iz slame lahko zgradite počitniško ali stanovanjsko hišo. Slamnate stene zlahka zdržijo dvonadstropno hišo, obstajajo pa tudi primeri, ko je takšna hiša zdržala tudi po sto ali več let. Slamo je mogoče kombinirati z drugimi gradbenimi materiali: lesom, kamnom, aluminijem ali betonskimi nosilnimi konstrukcijami. Običajno jo uporabljamo za stene, z njo pa lahko prekrijete tudi streho.

straw_bale_house2.jpg

Manjše emisije škodljivih plinov

Slama tudi koristno vpije ogljik iz ozračja in ga zadrži znotraj bale. Tesna struktura ji omogoči, da se obenem ne razkraja. Za gradbeništvo, ki je trenutno odvisno od dragih materialov z zelo visokimi stroški porabe energije, na primer betona in opeke, je zato lahko slama dobrodošla rešitev za cenejšo gradnjo in hkrati manjše izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

Vlaga in gniloba

Visoka vsebnost vlage (nad 70 odstotkov) v slamnatih stenah lahko povzroči presežek vlage in nastanek plesni, zato morate pri gradnji upoštevati previdnostne ukrepe in odvečno vlago redno izsuševati. Najbolje je, če stene pobarvate z barvo na osnovi, ki pomaga preprečevati nabiranje vlage. Skoraj zagotovo pa se vam ni treba bati, da bodo slamnate stene začele gniti, saj je ob zanesljivi in natančni gradnji slama odporna na razkrajanje.