Klimatska naprava je sistem, sestavljen iz dveh med seboj povezanih delov, od katerih je eden vgrajen v prostoru, ki ga želimo ohlajati, drugi pa v zunanjem okolju oziroma na prostem, od koder lahko svež zrak črpa v notranjost in ga ohlaja. Glede na izvedbo klimatske naprave ločimo: zidne, talne, stropne, podstropne, samostoječe in kanalske naprave. Prav tako obstajajo različne verzije kompresorjev (batni, rotacijski, vijačni …), ki so ključni del vsake klime.

klima_naprave.jpg

Zrak se tako iz okolja prenese v bivalne prostore, medtem pa se filtrira preko nameščenih protialergijskih ali mehanskih filtrov, ki zrak do določene mere očistijo. Pasivno pa se ureja tudi relativna vlažnost zraka, saj lahko ta sicer hitro postane bolj suh in dražeč. Nekatere novejše klimatske naprave pa imajo tudi ionizator, ki zagotavlja bolj kakovosten zrak, saj nevtralizira škodljive snovi v njem.

Pomembni filtri

Zrak se na poti od zunaj do bivalnih prostorov večkrat prečisti skozi razne filtrirne dele. Večina filtrov je mehanskih: na primer elektrostatični, ki delujejo proti alergijsko, aktivni, ki vsebujejo oglje, in revolucionarni LG-PLASMA filter. Z rednim čiščenjem filtrov lahko močno prispevate k izboljšanju zraka v vašem domu, ker tako odstranite glivice in bakterije.

klima_naprave_servis_2.jpg

Delovanje naprave

Z regulacijo štirih elementov lahko ustvarite v sobi prav prijetno in ugodno ozračje – prilagodite temperaturo, relativno vlažnost, hitrost pretoka in čistočo zraka. Moderne klimatske naprave imajo programirane različne stopnje delovanja, ki pa si jih lahko lastnik prilagodi po svojih zahtevah.

Pravilen izbor

Na voljo so številni proizvajalci in ponudniki klimatskih naprav, med množico ponudbe pa izberite tistega, ki poleg namestitve naprave ponuja še kakovosten servis ter večletno garancijo. Napravo je namreč potrebno redno vzdrževati. Pa tudi vgradnja klime žal ne bo mogoča brez strokovne pomoči, če le želite, da bo naprava delovala brezhibno in varčno.

klima_naprave_servis.jpg

Koristni nasveti

Pri uporabi klimatske naprave se izogibajte odpiranju oken in vrat, saj skozi njih v notranjost vstopi topel zrak, klima pa zato porabi več elektrike za delovanje. Prav tako ne pustite, da v prostore sveti sončna svetloba, temveč raje zagrnite zavese ali rolete. V primeru, da iz naprave prihajajo čudni in neobičajni zvoki, je po navadi razlog stiskanje prednje rešetke, ki je posledica temperaturnih sprememb. Če daljinski upravljalnik ne deluje, preden pokličete servis, raje najprej preverite baterije.