Pravilna lega

Če kupujete ali gradite hišo, bodite pozorni na njeno lego. Hiša mora biti postavljena tako, da je spredaj in zadaj obrnjena na jug ali sever, nikakor pa ne na vzhod ali zahod. Pravilna lega pomeni več dnevne svetlobe ter manjše stroške za hlajenje poleti in za ogrevanje pozimi. Izkoristi tudi naravne tokove vetra, ki predstavljajo naravno prezračevanje. 

waimarama_house_4_east_elev.jpg

Pravilna postavitev oken

Nikar ne postavite velikih oken na napačna mesta. Okna, ki gledajo na sever, prinašajo najlepšo dnevno svetlobo, okna, ki gledajo na jug, pa svetlobo, ki je izredno svetla in neposredna. Slednja ima veliko moč ogrevanja, zato je izredno prijetna pozimi, poleti pa jo moramo nadzorovati s kakovostnimi senčili. Potrebno pa je tudi nekoliko zdrave pameti. Če želite denimo zajtrkovati ob jutranjem soncu, mora biti okno jedilnice obrnjeno na vzhod.

Kakovostna izolacija

To je edina rešitev za resnično udoben dom. Dobra izolacija pomeni kar 70 odstotkov energijsko varčnega doma. Če namreč skozi stene uhaja veliko toplote, morajo ogrevalne naprave delati toliko močneje, da jo nadomestijo. Prav tako prelahko vdiranje zunanje vročine pomeni več dela za klimatske naprave.

thermography_house.jpg

Izolirano podstrešje

Mnogi pozabijo na ta del domovanja, ker ga pač ne uporabljajo prav pogosto, vendar pa je za energijsko varčnost skorajda ključen. Tudi podstrešje morate dobro izolirati, saj topel zrak iz spodnjih prostorov potuje navzgor in lahko dom zapusti skozi streho.

Pravilna velikost

Izberite velikost hladilnih in ogrevalnih naprav, ki realno ustreza številu družinskih članov. Okolju prijazno obnašanje bo namreč povsem zaman, če bodo peč, klima, hladilnik in grelnik enostavno preveliki.

 

1_energy_star_water_heater.jpg

Učinkovit grelec vode

V večini stanovanj je ogrevanje vode vključeno ves čas in povprečno porabi kar 14 do 25 odstotkov vse porabljene energije. Na srečo pa so se pojavili sistemi, ki so energijsko varčni. Nekateri vodo denimo segrevajo samo takrat, ko jo dejansko potrebujete, drugi uporabljajo moč sonca.

Fluorescentne sijalke

Razsvetljava naj bi povprečno zavzemala okoli 20 odstotkov računa za elektriko, zato preprosta zamenjava običajne sijalke z varčno fluorescentno pomeni precejšen prihranek. Priporočljivo je tudi kupiti svetila, ki so prilagojena za njihovo uporabo, saj jih sicer ne smemo prižigati in zelo hitro ugasniti.

fluorescent.jpg

Varčne naprave

Vsakič, ko zamenjate katero koli gospodinjsko napravo, se odločite za čim bolj energijsko varčen model. Če le imate čas, pa se tudi nekoliko poglobite v izbiro, saj med njimi obstajajo velike razlike. Nekatere so enostavno bolj varčne kot druge.