Dve največji nevarnosti sta seveda utopitev in opekline. Da bi ju zagotovo preprečili, se držite naslednjih zlatih pravil. Otroka, ki še ni dopolnil pet let, niti za sekundo ne pustite v kadi brez nadzora. Če ste prisiljeni prekiniti kopanje, otroka zavijte v brisačo in ga vzemite s seboj. Preden otroka posedete v vodo, preverite, da je njena temperatura približno 37 stopinj Celzija. Poleg tega kad napolnite le z okoli osem centimetrov vode – ravno dovolj, da lahko otroka okopate in da se lahko še nekoliko poigra. Prav tako pred kopanjem pripravite vse, kar boste potrebovali: brisačo, šampon, svežo pleničko in čista oblačila.

Preprečite utopitev

bath_safety.jpg

Utopitev je pravzaprav najbolj pogost vzrok smrti otrok, mlajših od pet let. Kopanje je zanje tako nevarno, ker so zgoraj težji, zato se lahko zelo hitro prevrnejo tako, da je njihova glava pod vodo. Utopijo se lahko že samo v nekaj centimetrih vode in tudi zelo hitro – že v nekaj sekundah. Vedno pa jih morate nadzirati tudi zato, ker se po navadi utopijo izredno tiho, brez kakršnega koli kašljanja ali čofotanja, zato sploh ne slišite, da so v nevarnosti.

Preprečite opekline

Majhni otroci imajo tudi precej občutljivo kožo, zato morate poskrbeti, da nikoli niso v stiku z vodo, ki bi bila zanje lahko prevroča. Idealna voda za novorojenčka ima 36 stopinj Celzija, za majhnega otroka pa 37 ali 38 stopinj Celzija. Ne zanašajte se samo na svoj občutek, saj se odrasli po navadi kopajo v vodi, ki ima 41 ali 42 stopinj Celzija.

Priporočljivo je, da otroka ni v kopalnici, dokler ne pripravite vode, ki ima primerno temperaturo. Če pa ga nihče ne more paziti, pričnite kad polniti z nekoliko hladnejšo vodo, ki ji šele na koncu dodajte toplejšo. Temperaturo vode preverite s termometrom ali z zapestjem. Če vodo čutite kot vročo in ne toplo, je prevroča.

 

2851_protectorwchild_rgb.jpg

Kako ukrepati, če se otrok vseeno opeče

Pri priči slecite vsa njegova oblačila. Pri tem morate biti resnično prisebni in hitri, saj oblačila zadržujejo toploto, zato lahko povzročijo še hujšo opeklino. Nato opečen del postavite pod hladno vodo. Otroka držite pod večjo količino hladne vode kar dvajset do trideset minut. Tako boste zmanjšali količino toplote v koži, zato opeklina ne bo dosegla globljih delov kože, pa tudi otrok bo lažje prenašal bolečino.

Nikoli ne uporabljajte ledu, saj je prehladen. Nato opeklino zavijte v tkanino, ki ne pušča vlaken (najboljša izbira je rjuha). To zmanjša nevarnost vnetja. Pokličite reševalno vozilo oziroma nekoga, ki vas bo takoj odpeljal na urgenco.