Športna oblačila so narejena iz posebnih tkanin, ki zadržijo pot, da ga ne bi čutili na koži. Toda težava nastane, ker velikokrat obdržijo neprijeten vonj tudi po tem, ko ste jih oprali. Kako torej ohraniti športna oblačila lepo dišeča?

Oblačila takoj prezračite

Ko slečete prepotena oblačila, jih najprej obesite, da se prezračijo. Lahko jih obesite na balkonu, lahko pa jih enostavno položite čez naslonjalo stola ali kabine za prhanje. Vsekakor jih ne vrzite enostavno v pralni stroj. V kupu umazanih oblačil bodo namreč zadrževala vlago in razvila poseben kiselkast vonj. Prav tako pa bo tkanino poškodovala sol, ki je v potu.

groupe_fitness.jpg

Kako oprati prepotena oblačila?

Po predelih, kjer se še posebno močno potite (podpazduha, okoli vratu, hrbet), polijte detergent za pranje perila ter ga nekoliko vtrite. Nikoli ne operite več kot nekaj športnih oblačil skupaj. Prepotena oblačila namreč potrebujejo več vode, zato jih ne smemo prati v prenapolnjenem pralnem stroju. Ne sušite jih v sušilniku.

Ko se športna oblačila posušijo, jih poduhajte. Če še vedno čutite neprijeten vonj, vzemite v roke steklenico poceni belega kisa. Polijte ga po oblačilu. Počakajte pet minut in ga polijte še enkrat. Bel kis bo ubil vse bakterije, ki so ostale v tkanini in še vedno povzročajo neprijeten vonj. Oblačilo ponovno operite.

_0102081.jpg

Kaj pa športni copati in športne torbe?

Ob nakupu preverite, ali jih je mogoče prati v pralnem stroju. V tem primeru z njimi ravnajte kot s športnimi oblačili: posušite jih na zraku, polijte z detergentom, operite, polijte z belim kisom, operite. Če pa jih ni mogoče prati v pralnem stroju in je neprijeten vonj še vedno navzoč, čeprav jih po uporabi vedno povsem posušite na zraku, krpo namočite z belim kisom ter jo postavite v športni copat ali torbo, da vpije neprijeten vonj.