Oblikovali so jo v arhitekturnem biroju Feldman Architecture, kjer so glavni poudarek namenili učinkoviti rabi pasivne energije in vedno bolj priljubljeni tehniki ohlajanja z zeleno streho.

Postavitev zgradbe

Hiša je vgrajena v pobočje hriba ter ima tri ločene paviljone: prostore za spanje in prostore za dnevno življenje. Spalnice so postavljene na skrajno desno in levo krilo zgradbe, med njimi pa je prostoren in odprt dnevni prostor z izhodom na veliko teraso, od koder se razprostre veličasten pogled nad pokrajino.

ocho4.jpg

Lastnik si je najprej želel vilo v španskem stilu, vendar pa bi takšna oblika pomenila, da bi bilo treba posekati ogromno okoliških hrastov ali pa hišo postaviti nižje na pobočje, ki bi ga bilo treba zravnati. To bi tamkajšnjo naravo močno okrnilo, zato so arhitekti predlagali novo rešitev; pokrajina je ostala skoraj nespremenjena, hrastova drevesa pa še danes stojijo za hišo in dajejo senco.

ocho_od_dalec.jpg

Naravna svetloba in odlična izolacija

Na vrhu vsakega paviljona so posajene avtohtone vrste trave in divjega cvetja, zaradi česar se od zunaj še poveča vizualna podobnost z naravo. Živa streha je namenjena zadrževanju toplote in ohlajanju prostorov v poletnih dneh.

ocho_green.jpg

Betonska tla in podporni zidovi vsebujejo toplotno maso, ki prav tako izolira zvok in toploto ter ogreva prostore. Hiša ima tudi ogromno steklenih površin, ki v notranje prostore spustijo naravno sončno svetlobo. Da pa bi zagotovili kar najboljšo izolacijo, so montirali posebno izolacijsko steklo (low-e), ki izolira, ne da bi bistveno zmanjšalo dostop pomembne sončne toplote.

Notranjost

Oporni zidovi so betonski in obloženi z lesenimi deskami – te ustvarjajo elegantno, domačo in klasično podobo notranjih prostorov. Hiša je sicer zgrajena v enem, zelo visokem nadstropju, in v treh delih: spalnici sta postavljeni ločeno od osrednjega prostora, vendar še vedno dovolj blizu glavne stanovanjske površine.

ocho_house_6.jpg

Kuhinja je središče hiše, zraven nje pa je jedilnica, postavljena tik ob oknu, da lahko še med jedjo uživate v razgledu. Obdajata ju dve dnevni sobi, ki ustvarjata območje za druženje in zabavo. Nad kuhinjo pa je dvignjen prostor, namenjen študijski in delovni sobi, do katerega pridemo po lesenih stopnicah. Od tu je mogoč dostop na drugo stran, na vrt za hišo. Prav vse sobe v hiši imajo čudovit razgled nad dolino.

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.