Medtem ko nekatere dejavnike tveganja, na primer, bolezni, dednost in starost, ne moremo spremeniti, pa lahko zmanjšate možnost za padec ali zdrs, če upoštevate zaščitne ukrepe in premestite pohištvo, spremenite organizacijo doma ter prilagodite razsvetljavo.

Spalnica

Namestite luč, svetilko in telefon čisto zraven postelje na nočno omarico, da bodo čim bolj pri roki. Postelja naj bo narejena tako, da iz nje preprosto vstanete: pametno je tudi nadomestiti svilene rjuhe in odeje z izdelki iz materiala, ki ne drsi, kot jsta volna ali bombaž. S tal v spalnici pospravite ves nered in razporedite obleke v vaši omari, tako da jih lahko enostavno dosežete. Ob poti med vašo spalnico in kopalnico pa postavite nočno lučko.

grandma_fall.jpg

Dnevni prostori

Razporedite pohištvo, tako da imate jasen prehod med prostori. Namestite preprosto dostopna stikala za luči na vhodu v prostore, tako da vam ne bo treba hoditi po temnem prostoru, da jih prižgete. Hodite le po dobro osvetljeni sobi in stopnicah, saj se s tem skoraj zagotovo izognete nesreči. V bližini vrat ali na hodnikih ne shranjujte nikakršnih škatel ali drugih predmetov.

Preuredite postavitev pohištva, da bo čim bolj praktična in nenevarna ter takoj popravite razrahljane lesene talne obloge. S poti odstranite tudi vse časopise in navlako, električne aparate in telefonske kable. Ohlapno nameščene preproge pritrdite s trakom, žeblji ali pa nanje postavite večje kose pohištva. Izogibajte se sedenju na stolu ali na kavču, ki je tako nizek, da vam zato otežuje vstajanje. Odstranite še visoke pragove vrat, ki naj ne bodo višji od enega centimetra.

3d_living_room_by_rmpj.jpg

Kuhinja

Iz kuhinje najprej odstranite manjše preproge. Za čiščenje tal uporabljajte vosek, ki ne drsi, takoj pa morate s tal odstraniti tudi vse tekočine, maščobe ali drugo razlito hrano. Nikakor ne stojte na stolih ali škatlah, ko segate po zgornjih omarah. Hrano, jedi in kuhinjsko opremo shranjujte na dosegu rok.

Stopnišče

S stopnic pospravite ves nered in morebitne škatle ali druge predmete, ki tam nimajo kaj iskati. Stikala za luči je treba namestiti na vrhu in na dnu stopnic ali pa razmislite o montiranju detektorja luči, ki zaznava gibanje in samodejno vklopi razsvetljavo. Odstranite ali pritrdite tudi ohlapne preproge s stopnic in območja pred njimi. Vzorčaste, temne ali preproge z dolgimi vlakni zamenjajte s svetlo in živobarvno preprogo, ob kateri se bodo robovi stopnic videli bolj jasno. Namestite ograjo na obeh straneh stopnišča, okoli 60 centimetrov nad stopnicami.

man_falling_down_the_stairs.jpg

Kopalnica

Na kopalniška tla položite nedrsečo preprogo, ki bo poskrbela za varen izstop in vstop v kopalno kad. Namestite dodatne oprijemne palice na stenah kopalnice in pod tprho, katerih se boste lahko med prhanjem trdno oprijeli. Zamenjajte stekleno kabino za prhanje z materialom, ki se ne lomi. Razsvetljava v kopalnici naj bo močna, da dobro vidite vsak korak. Uporabite gumijaste protidrsne lepilne trakove na kopalni kadi, ki naredijo površino bolj hrapavo.