Čas je, da razširimo definicijo vrtne trate. Namesto trave lahko namreč uporabite številne druge možnosti nizko rastočih rastlin, ki na tleh ustvarjajo mehko preprogo. Možnosti, kot so šaš, detelja in mah, med rastjo sploh ne zahtevajo pretirane pozornosti.

Šaš (Carex buchanani)

Šaš je zimzelena okrasna trava, ki ima zelene ali rjavkaste liste in cvetove. Cveti od junija pa do septembra, zraste pa do višine 50-ih centimetrov. Pustite ga lahko prosto rasti ali pa ga trikrat letno pokosite na želeno velikost. Obstaja več vrst in velikosti šaša, ki ga lahko uporabite kot dekoracijo na posameznih predelih vrta ali pa ga zasadite okoli poti.

mu_sas_v_vrtu.jpg

Mah

Na bolj vlažnih in temnih vrtovih ali predelih okoli hiše bo zelo enostaven za vzdrževanje mah. Zelenice iz mahu ne bo treba zalivati, kositi, gnojiti, rastel pa ne bo niti plevel. Poleg tega si tudi po največji poletni vročini hitro opomore. V jesenskem času z njega le vztrajno pometajte odpadlo listje.

moss_in_garden.jpg

Detelja

Odličen nadomestek je tudi detelja, ki lahko predstavlja romantičen okras celemu vrtu. Najbolje se bo obnesla na sončnem ali še bolje polsenčnem predelu. Pustite jo rasti ali pa jo pokosite dvakrat letno. Še bolje pa je, če si omislite takšno vrsto detelje, ki ne zraste visoko, ampak ostane pri tleh.

mu_clover_lawn.jpg

Homulice (Sedum spp.)

V primeru, da živite v bolj sušnem območju, bodo primerna izbira homulice. Na voljo je mnogo vrst, vse pa imajo majhne liste in vpadljive cvetove. Vrsta imenovana Dragon’s blood (Zmajeva kri) ima denimo rožnato barvo cvetov, priljubljena pa je tudi rumena barva.

mu_cryping_sedum_stonecrop.jpg

Plazeči timijan (Thymus spp.)

Na voljo pa je tudi plazeči se timijan ali materina dušica, ki najbolje uspeva v dobro izsušenih tleh na sončnem ali polsenčnem delu vrta. Izberite nizko rastočega, na primer vrste Elfin, Thymus citriodorus v rumeni barvi ali Thymus pseudolanuginosus − sivi dolgodlaki timijan.