Zaščita pred tajfuni

Vila je postavljena ob morju in se popolnoma zlije z bujno okolico. Zelena streha je zaokrožena okoli osrednjega odprtega dvorišča in je kot nalašč za druženje ali sončenje. Kompleks vključuje zasebni muzej, lepo hišo za goste in bivalne prostore. Oblika elipse zgradbo pomaga zaščititi pred močnimi tropskimi cikloni oziroma tajfuni, ki so značilni za to območje. Ti siloviti vetrovi so dejansko v prid hiši, saj pomagajo tudi prezračevati in ohlajati notranjost vile, zahvaljujoč postavitvi in legi stavbe.

villa_ronde_1_40123.jpg

Zelena streha

Zgradba je dobesedno vgrajena v pobočje. Celo zunanje stene so enake barve kot okoliške skale, da se zgradba res čim bolj zlije s hribom. Cela streha je enostavno dostopna iz nižjih prostorov in prekrita s 30 centimetrov debelo plastjo zemlje, bujne trave in z rastlinjem. Zelena streha pomaga ohlajati notranjost in tako privarčevati pri porabi energije. Ima tudi vgrajen sistem za zalivanje, ki avtomatizirano vzdržuje rastlinje.

villa_ronde_9_40123.jpg

Notranjost

Notranjost je zasnovana kot sklenjena elipsa, prostori so povezani in tekoče prehajajo iz ene sobe v naslednjo. Iz vseh bivalnih prostorov in hiše za goste je mogoče dostopati do obokane notranjosti bazena, skupnih dnevnih prostorov in prostorov za srečanja.

villa_ronde_12_40123.jpg

Izbrano pohištvo odraža obliko zunanjosti − mehko zaobljene mize in pulti so elegantno povezani z zelenobelimi sedežnimi garniturami. V obliki elipse so tudi vsa okna, ki na nekaterih mestih segajo od stropa do tal; veliko steklenih površin omogoča dostop kar največje količine naravne svetlobe v notranjost.

Več fotografij japonske vile Ronde si oglejte v naši fotogaleriji.