Os se najlažje znebite, če odkrijete njihovo gnezdo, kar pa zna biti včasih težko, zato vam predstavljamo enostaven in hiter način, kako jih lahko prav tako odstranite z vašega vrta in okolice. Na voljo imate dve možnosti za oblikovanje pasti, in sicer glede na to, ali želite, da boste past na vrt le postavili ali pa obesili preko vrvice na drevo. Oba načina zahtevata isti material in imata isti koncept izdelave.

past_za_ose_rezultat.jpg

Past za ose, ki jo postavite na tla

Za delo boste potrebovali prazno dvolitrsko plastično steklenico, ki naj bo povsod enako široka. Z ostrim nožem nato odrežite vrh plastenke tam, kjer se steklenica razširi do polne širine. Spodnji del plastenke napolnite z vabo (od štiri do osem centimetrov globoko) in prekrijte z odrezanim vrhom plastične steklenice, ki ga vstavite z vrhom navzdol, kot je prikazano na sliki. Za pritrditev uporabite lepilni trak.

past_za_ose_ground_version.jpg

Past nato le še postavite na izbrano mesto, kjer ste opazili nadležne ose in mušice, na primer blizu cvetličnih gredi, ptičjih kopeli ali sadnih dreves. Ose zletijo skozi odprtino v past, vendar pa imajo težave z iskanjem poti ven, zato se na koncu utopijo v tekoči vabi.

Past, ki jo obesite na drevo ali ograjo

Podobno kot pri stoječi pasti, boste potrebovali dvolitrsko plastično steklenico, ki pa jo sedaj odrežete na spodnjem delu, blizu dna, kot lahko vidite spodaj. Nato vzemite še eno plastenko in ji odrežite vrh, tako kot pri zgornji verziji. Ta vrh nato vstavite v odrezani zgornji del prejšnje plastenke. Na tem delu pa ne sme manjkati tudi pokrovček, da bo v past vodila le ena pot.

past_za_ose_1.jpg

Na obeh straneh pasti izvrtajte dve manjši luknjici v isti višini, skozi kateri napeljite močno vrvico, ki naj bo dovolj močna in trpežna, da prenese težo pasti. Vse skupaj potem le še pritrdite z lepilnim trakom, napolnite z mamljivo tekočino in obesite na problematično sadno drevo ali ograjo.

Polnilo pasti

Past napolnite s proteini ali sladkorjem. Lahko denimo zmešate vodo s sladkorjem ali sadnim sirupom, uporabite pa lahko tudi pivo, sadni sok, vino, marmelado ali koščke pasje oziroma mačje hrane. Polnilo z mrtvimi osami tudi redno menjavajte, saj bo tako past bolj učinkovita.