Seveda vsak velik dogodek pusti ogljični odtis, zato je bilo tako tudi tokrat. Strokovnjaki so ocenili, da je zaradi poroke in slovesnosti v ozračje izpuhtelo več kot 6765 ton ogljikovega dioksida in drugih plinov. To naj bi bila desetkrat večja količina toplogrednih plinov, kot jih letno proizvede cela Buckinghamska palača, pa tudi 1230-krat več, kot jih letno proizvede povprečno britansko gospodinjstvo.

Najbolj so onesnaževala prevozna sredstva

Največje emisije naj bi povzročili številni gostje iz tujine, ki so prispeli z letali, nekaj pa so jih izpustila tudi prevozna sredstva, s katerimi so jih prevažali na otoku. Za povečano količino toplogrednih plinov pa je seveda krivo tudi večje število turistov. 400.000 ljudi, ki so se v center mesta pripeljali s podzemno železnico, naj bi v zrak spustilo kar 3957 ton ogljikovega dioksida, še dodatnih 200.000 ljudi pa je v mesto iz drugih delov države prispelo z navadno železnico.

Opozoriti je treba, da navedena količina toplogrednih plinov sploh ne upošteva številnih uličnih zabav, ki so bile organizirane v čast novega kraljevega para, strokovnjaki pa niso mogli ugotoviti niti, koliko energije je porabilo na stotine medijskih hiš, ki so s kraja dogodka poročale o poroki. Prav tako v številko ni všteta energija, ki je bila potrebna za proizvodnjo kopice zastav in spominkov.

catherine_and_william_and_pippa_after_ceremony_2011_a.jpg

Kraljeva družina je poskrbela tudi za varovanje okolja

Vendar pa vse ni tako črno. Britanska kraljeva družina se je po svojih močeh potrudila, da bi bila poroka čim bolj zelena. Valižanski princ, ki se še posebno zavzema za okolje, je sporočil, da so gostom ponudili sezonsko, lokalno pridelano hrano; cerkev pa so okrasili z drevesi, ki so jih po končanem dogodku zasadili na enem od njihovih posestev. Povabila so natisnili na recikliranem papirju, podest za novinarje pa je bil iz recikliranega lesa. Tudi poročna obleka naj bi bila iz organsko pridelanega bombaža in svile, poročni prstan pa iz rudnika, v katerem ne izkoriščajo delavcev.

Mladoporočenca sta goste prosila, da v njunem imenu podarijo denar nekaj najljubšim humanitarnim organizacijam, med katerimi je bila tudi ena, ki se ukvarja z ekologijo. To pa še ni vse. Lokalno podjetje za reciklažo je sporočilo, da bodo v dogovoru s kraljevo družino reciklirali okoli 140 ton odpadkov, ki so nastali med dogodkom.