Čeprav je bilo na tem področju narejenih malo raziskav, bodo očiščeni zračni kanali in redna menjava filtrov zagotovo prispevali k izboljšanju kakovosti zraka v vašem domu. Seveda pa filtri ne prestrežejo vseh umazanih in škodljivih prašnih delcev v zraku, saj je to odvisno tudi od njihove kakovosti.

Kdaj je potrebno čiščenje?

To je odvisno predvsem od tega, kje živite. Če se nahajate v bolj onesnaženem mestu, kjer po možnosti v bližini potekajo prašna gradbena dela, potem boste verjetno potrebovali letno temeljito čiščenje vseh prezračevalnih cevi. Priporočamo pa, da snamete filter in pregledate notranjost cevi ter tako ugotovite, koliko umazanije se je tam resnično nabralo.

air_duct_3.jpg

Če je cevovod poln prašnih delcev in po možnosti celo plesni, zagotovo potrebujete profesionalno čiščenje. Vlago je treba izsušiti in odkriti njen vir, celoten prezračevalni sistem pa temeljito prečistiti. V nasprotnem primeru bo zrak v vašem domovanju namreč lahko postal celo škodljiv za zdravje.

air_duct.jpg

Čist zrak

Dom ohranjajte kar se da čist in brez prahu, nadzorujte delovanje grelnih in klimatskih naprav ter uporabljate učinkovite in kakovostne filtre, ki jih tudi redno menjavajte.