Popolnost je morda preveč cenjena. Zakaj bi bil pravzaprav naš dom videti, kot da v njem sploh nihče ne živi. Nov ideal je opremljanje, ki popolnoma izraža našo unikatno osebnost: razglednice, nalepljene na ogledalo, eksotične vaze s potovanj, po tleh raztreseni najljubši časopisi...

Posledica recesije?

Dobra stran takšnega dekoriranja je, da ne zahteva velikega denarnega vložka. Okus je namreč bolj pomemben kot cena, osebnost pa bolj kot profesionalna pomoč. Nič ni narobe, če se kaj ne sklada ali ni najbolj elegantno. Vse lahko upravičimo s svojo kretivnostjo in inovativnostjo.

od_af360_undeco_g_20110325021508.jpg

Takšen trend je rezultat čedalje bolj prevladujočega prepričanja, da denar ne more kupiti okusa in lepote. Njegova priljubljenost pa je pravzaprav posledica čedalje bolj razvite blogosfere, ki svojo pozornosti ni več posvečala samo dragim domovanjem slavnih osebnosti, temveč vsem, ki so pokazali zanimanje za dizajn in so svoj dom lepo opremili, četudi morda nimajo veliko denarja. Ti so uporabljali sveže in uporabne ideje, predvsem pa svojega domovanja niso opremili za razkazovanje, temveč življenje.

Posebno razširjeno pa je nedekoriranje postalo, ko se je nenadoma zmanjšala kupna moč številnih ljudi, ki so se v recesiji najprej odločili prihraniti pri strošku najemanja profesionalnega notranjega opremljevalca. Nenadoma takšen luksuz tudi ni bil več moderen. Tudi bogataši so se začeli hvaliti, da opremljajo sami.

od_af380_undeco_g_20110325022106.jpg

Svoboda preizkušanja idej

To je trend, ki se ga bodo posebno razveselili tisti, ki z veseljem preučujejo dizajn in jih proces ustvarjanja povsem svojega doma zato zanima. Sedaj si je namreč mogoče privoščiti napako in jo proglasiti za unikatno kreativno idejo. Stene lahko prekrijete s tapetami, ki se ne skladajo s sedežno garnituro; kombinirate lahko starine iz različnih obdobij in trdite, da to počnete namenoma; na klubski mizici lahko pozabite klobuk in ste prepričani, da še polepša vašo sobo. Ideja, da je lahko vaše domovanje skupek predmetov, ki ste jih izbrali zaradi povsem osebnih razlogov, pomeni, da vam ni treba vedno slediti trdno zasnovanim konceptom okusa, ki jih je postavil nekdo drug.

Seveda pa so se že pojavili tudi številni ciniki, ki trdijo, da bodo bogati zopet najeli notranje opremljevalce, ki bodo njihovo domovanje nedekorirali in samo za njih ustvarili kreativen kaos, ki naj bi predstavljal njihovo zanimivo osebno zgodovino, ki pravzaprav sploh ne bo resnična. Toda to pravzaorav niti ni pomembno. Čeprav bodo slavna nedekorirana domovanja dekorirana veliko bolj kot vsako povprečno, je še vedno pomembno, da je prevladala ideja, da je okusno opremljen dom pravzaprav lahko drugačen in samosvoj.