Tako kot vsi drugi prostori domovanja sta lahko dandanes tudi kuhinja in kopalnica urejeni v skladu z idejami varovanja okolja. Toda kaj to sploh pomeni? Kakšna je okolju prijazna kopalnica in kakšna je okolju prijazna kuhinja? Če povzamemo, sta to prostora, ki varčujeta z energijo in vodo ter sta opremljena z ekološkimi materiali. Poglejmo, katere inovacije nam lahko to pomagajo doseči.

Bambus

bamboo_sink.jpg

Bambus se zdi pravo čudežno drevo. Čeprav je pravzaprav vrsta trave, poleg tega pa še najhitreje rastoča rastlina na svetu, so z njim na Kitajskem že pred več tisoč leti gradili hiše in celo mostove. Sedaj so njegove prednosti odkrili tudi drugod. Zelena gradnja podpira uporabo bambusa, ker je surovina, ki se v naravi izjemno hitro obnavlja. Bambusovo drevo zraste iz nič do polne velikosti v samo sedmih letih. Poleg tega je kot material izredno trd in trpežen, je privlačne bogate barve karamele, zelo dobro pa prenaša celo vlago. Strokovnjaki ga zadnja leta uporabljajo tako za talne in stenske obloge kot tudi za vrata, omare, kuhinjske površine, senčila in celo umivalnike.

Varčni štedilniki

cooking_stovetops.jpg

Ko pomislimo na »zeleno« kuhinjo, si verjetno najprej predstavljamo energijsko varčne pomivalne stroje in hladilnike. Vendar pa je tehnologija še bolj napredovala. Zelo malo ljudi pozna energijsko varčne štedilnike. Nove naprave za kuhanje delujejo veliko bolj varčno zaradi procesa indukcije. Ta omogoči, da štedilnik kar 90 odstotkov energije, ki jo ustvari, usmeri neposredno na lonec, v katerem pripravljamo hrano. Električne plošče namreč vanj usmerijo le 75 odstotkov energije, plin pa celo samo 40 odstotkov.

Ekološka tla

gekitchenwebrgb.jpg

O tleh po navadi niti ne razmišljamo kot o zelenih in trajnostnih, to pa je velika napaka. Na voljo je namreč kopica okolju prijaznih talnih oblog. Kupite lahko denimo recikliran les, kamen ali keramične ploščice kakor tudi materiale, ki so izjemno hitro obnovljivi: denimo bambus ali pluta. Na voljo pa so tudi ekokompoziti, ki kombinirajo cement in reciklirano steklo ali lesna vlakna.

Varčevanje z vodo

sleek_sink_toilet_water_conservation_idea_appliance.jpg

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko voda postane nova nafta. Enostavno se namreč ne zavedamo njene pomembnosti niti tega, da je potrošna dobrina. Navadili smo se, da jo lahko porabljamo v neomejenih količinah. Toda to se lahko hitro spremeni. Samo spomnite se katere od suš, ki ste jih verjetno doživeli. Toda na našo srečo se znanstveniki tega zavedajo, zato so razvili posebne naprave, ki porabljajo manj vode. Danes lahko že kupite takšna stranišča, pomivalne in pralne stroje kakor tudi vodovodne pipe.

Ekološke ploščice

glass_tile.jpg

Ploščice so zelo priljubljen način notranjega opremljanja, zato je pomembno, da imamo danes na izbiro tudi takšne, ki so okolju prijazne. Na tržišču so namreč na voljo reciklirane ploščice. Takšna predelava je še posebno enostavna pri steklenih ploščicah, ki jih danes izdelujejo tudi iz nekdanjih steklenic, vetrobranskih stekel in celo semaforjev.

Okolju prijazne površine

schulte_design_grace_2_kitchen_counter_open.jpg

Granit je prekrasen na pogled, poleg tega pa je še izredno trpežen material. Nekaj časa je bil pozabljen, sedaj pa doživlja preporod. Je namreč odlična izbira za okolju prijazen pult. Poleg granita pa oblikovalci in gradbeniki danes uporabljajo še recikliran aluminij in les (denimo mahagonij in tikovino) ter bambus. Ekološke pa so tudi površine, ki cement kombinirajo z recikliranim steklom, papirjem in porcelanom.