Visokokakovostno pohištvo iz usnja pomeni tudi dobro naložbo za prihodnja leta, saj lahko pravo usnje zdrži mnogo let, tudi sto in več. Da pa bi se to uresničilo in da boste našli vzdržljivo usnje, pri izbiri upoštevajte naslednje nasvete.

Iz česa je narejeno?

Postavljajte čim več vprašanj, še posebno v zvezi s tem, iz česa je usnje izdelano. Usnje pridobivajo iz različnih vrst kož, kot so ovčje, goveje in celo nojeve. Vendar pa kakovost vseh materialov ni enaka: v glavnem je goveje usnje znano po tem, da je trpežno, medtem ko je za jagnječe usnje znano, da je mehkejše in udobnejše. Vrsto usnja izberite glede na uporabo in vlogo pohištva.

leader_store.jpg

Pregled

Pazljivo preučite ves kos pohištva. Če je cela sedežna garnitura izdelana iz enega kosa usnja, in to brez vsakršnih spojev ali šivov, potem morate prodajalca zagotovo vprašati, kje so našli tako veliko žival. Bodite pozorni in če je le možno, poiščite tiste znamke, ki razlikujejo med naravnimi in sintetičnimi materiali.

Vonj

Določite kvaliteto usnja tako, da ga povohate. Če je vonj močan in markanten, je velika možnost, da vonjate visoko kakovostno usnjeno pohištvo. Usnje slabše kakovosti pa bo oddajajo gnil vonj ali vonj po kemikalijah in sintetiki.

elite_leather_sofa.jpg

Dotik

Dotaknite se usnja in občutite teksturo. Kvalitetno bo imelo značilno opazno in mehko teksturo ter maščobne gube. Imejte v mislih, da je dobro kakovostno usnje polno opaznih žilic in gub, a je obenem voljno, čisto in mehko na otip. Po drugi strani pa usnje slabše kakovosti in visoko predelano usnjeno pohištvo na dotik deluje trdo in plastično.

leather_furniture.jpg

Sedite na kos usnjenega pohištva, tako da dejansko preizkusite pohištvo. Prodajalca vprašajte, ali je pohištvo popolnoma izdelano iz usnja ali je usnjeno le na pol. Veliko kosov pohištva ima namreč pravo usnje na vidni zunanji površini, na notranji strani pa ponarejen umetni material. Pravo usnje je v primerjavi s sintetičnimi in umetnimi materiali toplejše na dotik.

Več fotografij kakovostnega usnjenega pohištva najdete v naši fotogaleriji.