Nekdaj je med odraščanjem veljal bolj avtoritarni model discipline. Mnogi starši so za privzgojitev vedenja uporabljali kaznovanje in nagrajevanje. Če so se dobro vedli, so otroci dobili priboljšek, če pa so bili poredni, so lahko računali na šeškanje ali drugačno obliko bolj ali manj telesnega kaznovanja. Toda raziskave razvoja otrok so v zadnjih petindvajsetih letih ugotovile, da je takšen način vzgoje destruktiven ter da v odrasli dobi celo spodbuja družbeno nesprejemljivo vedenje.

Zakaj fizično kaznovanje ne učinkuje?

Medtem ko je šeškanje sicer učinkovito šokiranje otroka, ki za nekaj časa neprimerno vedenje zagotovo zaustavi, pa ima dolgoročno zelo nezaželene učinke. Razne oblike represivne discipline otroku škodujejo, saj je dokazano, da imajo telesno kaznovani otroci več težav z zaupanjem, intimnostjo, kaznivimi dejanji, jezo, depresijo, zlorabo in nasiljem.

spanking_angry_child.jpg

Seveda obstajajo primeri, ko se je takšna vzgoja izkazala za učinkovito, vendar pa običajno vlivanje slabega občutka otroku le slabša samopodobo in dviguje jezo. Pozitivna disciplina po drugi strani daleč presega telesno kaznovanje in je ena izmed najbolj efektivnih metod motiviranja vedenja.

Spoštovanje, namesto maščevanja

Če je disciplina vzpostavljena na podlagi kaznovanja, se otroci pogosto odzovejo z maščevanjem, zamero in odporom. Ko pa pristopite spoštljivo, imajo otroci priložnost za učenje socialnih spretnosti, ki jih dejansko potrebujejo za uspeh. Kaznovanje obsodi preteklo ravnanje, vendar pa otroka po navadi ne nauči, kako se v podobnem položaju obnašati v prihodnosti. Pozitivna disciplina pa nasprotno uči spretnosti, potrebne za življenje.

woman_discipline_child.jpg

Ena izmed najbolj pogostih napačnih predstav o pozitivni disciplini pa je, da morajo starši prezreti neprimerno obnašanje in biti popolnoma popustljivi. Pozitivna disciplina v resnici vključuje ravnovesje med trdnostjo in prijaznostjo. Če ste preveč prijazni, otroka namreč ne boste naučili odgovornosti. Če ste samo strogi, pa lahko otrok hitro postane samo uporniški. Cilj je vzpostaviti visoko raven odgovornosti, medtem ko še vedno ostanete prijazni in spoštljivi.

Kaj je pozitivna disciplina?

Izkušnje kažejo, da je to pogosto le izraz za kazen v preobleki. Pozitivna disciplina se pravzaprav močno osredotoča na koristi rednih družinskih srečanj, poudarja pa tudi konstruktivne popravke neprimernega vedenja ter poučevanje otrok, da morajo prevzeti osebno odgovornost. 

ucenje_otrok.jpg

To pomeni, da morajo starši najprej opustiti stare navade in vzorce vedenja ter se naučiti, da je dejanski cilj učenje otrok, ne pa nadzor nad njimi. Za starše, ki so bili vzgojeni s tradicionalnim avtoritarnim modelom discipline, je to velika sprememba vedenjskih vzorcev, vendar pa je z delom in samodisciplino mogoče doseči presenetljive rezultate.

Otroke naučite učinkovite komunikacije in jih spodbujajte, naj sami rešujejo svoje težave. Vi jim le predstavite, kako naj se obnašajo, da bodo uspešni. Tako bodo namreč imeli več samozavesti in samospoštovanja, da se zoperstavijo pritisku in sprejmejo lastne odločitve.