Maščoba se lahko vžge, če med kuhanjem postane prevroča. Med segrevanjem olje namreč najprej prične vreti, nato se prične kaditi, potem pa se spremeni v ogenj. Večina rastlinskih olj se prične žgati pri temperaturi 230 stopinj Celzija, živalske maščobe pa že pri 190 stopinjah. Najboljši varnosti ukrep je, da takšen vžig preprečite. Kadar koli segrevate olje, ostanite v kuhinji in opazujte dogajanje. Takoj, ko opazite dim, pa lonec pri priči odstavite. Olje se namreč ne vžge takoj, ko se pojavi dim – je pa ta zanesljiv opozorilni znak. Zelo dobra ideja je tudi uporaba posodja s termometrom.

dscn1794.JPG

Kaj storiti, če se zgodi najhuje

Takoj izključite štedilnik, vendar pa ne premaknite lonca, da se ne bi po nesreči polili z vrelo maščobo. Lonec popolnoma prekrijte s pokrovko (vendar ne stekleno). Ogenj se namreč lahko razplamti le v prisotnosti kisika. Če imate pri roki sodo bikarbono, jo obilno potresite po ognju. Vendar pa to možnost lahko uporabite le, če je ogenj majhen ali pa imate precej veliko količino praška.

Če pa ognja tako niste uspeli pogasiti, posezite po gasilnem aparatu razreda D. Ta bo sicer umazal celoten prostor, vendar pa bo najverjetneje uspel preprečiti še večjo katastrofo. Če ugotovite, da ognja ne morete obvladati sami, pa takoj pokličite gasilce. V nobenem primeru ne poskušajte biti junaki.

kitchen_fire_604.jpg

Vendar pa nikakor ne storite naslednjega

Nikakor na ogenj ne prilijte vode. Ta bo povzročila, da bo olje brizgnilo na vse strani ter ogenj še razširilo. Prav tako lonca ne nesite ven, saj lahko po poti ogenj razširite še kam drugam. Pazite, da po nesreči namesto sode bikarbone na ogenj ne stresete kakšne druge, na prvi pogled podobne substance, saj ne bo reagirala enako.