Odgovorni projektant tega zanimivega projekta je znan beograjski arhitekt Aleksandar Šavikin, ki je skupaj s svojo ekipo (Zoran Lazović, Jasna Rajačić Jakšić, Marko Pajagić, Srđan Galić in Vladimir Petrović) na 3.284 kvadratnih metrih oblikoval sodobno zasnovano nadvse markantno zgradbo.

vhod_smetanina_beograd.jpg

V treh nadstropjih se nahaja sedemnajst stanovanj

Objekt je zgrajen v treh delih in ima skupno sedemnajst stanovanj. Osrednji del zavzema prostoren vhod z recepcijo, v pritličju pa se poleg štirih stanovanj nahajata tudi 134 kvadratnih metrov velik arhitekturni studio in 46 kvadratnih metrov velik apartma. Preostali dve nadstropji v zgradbi sta priključeni na centralni del, vsaka od etaž pa vsebuje po šest večjih stanovanj, raztezajočih se na 150 kvadratnih metrih površine. Podzemno nadstropje vsem stanovalcem nudi parkirne prostore, klet za skladiščenje in telovadnico.

tloris_postrani_smetanina1.jpg

Steklene površine

Projekt je zasnovan tako, da notranjost čim bolj poveže z zunanjim zelenjem; to pa je tudi razlog, zakaj je v vseh stanovanjih v skoraj vsakem prostoru nameščenih več oken, segajočih od stropa do tal. Prav tako so v večini dnevnih sob nameščena drsna okna, široka 5,7 metrov, ki se lahko odprejo tudi na stežaj, skupna stopnišča in hodniki pa imajo steklene stene, ki omogočajo čudovit pogled na notranje dvorišče. Številne steklene površine ustvarjajo odprtost in povezujejo bivalne prostore z okolico in vrtom.

tloris_spredaj_smetanina.jpg

Senčila iz aluminija v barvi lesa

Vsa okna so opremljena z aluminijastimi polknami, ki imajo videz lesa, terase pa so z njimi vizualno povezane, saj imajo pritrjena senčila iz enakega materiala. Aluminij, ki prirejen deluje kot lesene deščice, daje podobi zunanje fasade vtis prijetne domačnosti, poleg tega pa zagotavlja zasebnost ter ščiti pred sončno svetlobo.

nz8ro8u.jpg

Zelena okolica

Okoli objekta se nahaja urejen vrt, prav tako dostopen vsem stanovalcem (kakor tudi uporabnikom pisarniških prostorov). Na njem so zasadili nove rastline in drevesa ter položili travnato preprogo, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi elegantnemu oblikovanju krajine.

Z nameščenim umetnim namakalnim sistemom je vzdrževanje vegetacije enostavno in avtomatizirano. Na vseh delih vrta pa so nameščene tudi lučke in svetleče kroglice različnih velikosti, ki se, ko pade noč, samodejno prižgejo s senzorji.

Več fotografij razkošnega stanovanjskega objekta najdete v naši fotogaleriji.