Detajli, kot so okrasni predmeti, slike ali skulpture, pa so tisti, ki dajejo spalnici tako zaželen osebni pečat.

Kakovostna izdelava in vrnitev lesa

»Poudarek je na minimalizmu, in to velja tako za pohištvo za spalnice kot za vse drugo pohištvo,« je svoje vtise z obiska milanskega sejma pohištva strnil Božo Knehtl, direktor podjetja Atrium, ki po naročilu izdeluje pohištvo za stanovanjske prostore. »Debelih krovnih plošč ni več, ampak so te čim tanjše, nevidne. Izdelava je res na visoki ravni, zlasti detajli. Robovi so neizraziti, stranice in vrata omar pa se tako prilegajo, da je med njimi komaj videti tanko režo. Pohištveni ročaji so se skoraj popolnoma umaknili, če pa so, so vdelani v vrata ali ličnice. Notranjost omar je preoblečena v material, ki je tako po videzu kot otipu podoben tkanini, kar jim daje eleganten nadih.«

spalnica_atrium1.jpg

Umirjene barve, ki so nova smernica italijanskega notranjega dizajna, so kot nalašč za spalnico. Tople barve zajemajo odtenke od bele kave pa vse do čokolade, hladni odtenki pa segajo od svetlo sive do grafitne. Naravne barve so lepa kombinacija k naravnemu lesu ali naravnemu furnirju, predvsem hrastu, ki je po novem najbolj zaželen, še vedno pa je iskan tudi venge. Kombinacijo lesa z matiranimi barvnimi površinami, ki so v Milanu popolnoma zasenčile svetleče ličnice pohištva, bodo uporabili tudi v oblikovno prenovljenih programih v sodelovanju z oblikovalcem Tonijem Kanciljo, ki bodo na trgu v nekaj mesecih, obljublja direktor Atriuma.

Minimalistična oprema

Garderobne omare so nujna oprema spalnice. Tudi te sledijo novim trendom oblikovanja, zato v prostoru ne izstopajo. Omare se spet odpirajo klasično, drsna vrata pa se umikajo. Iz spalnice postopoma izginjajo dodatni kosi pohištva, kot so predalniki in nočne omarice, zato je prostor bolj prefinjen in prečiščen. Minimalistično opremo si še lažje privoščite, če imate dovolj prostora, da si lahko uredite praktično garderobno sobo, prostor pa privarčujete tudi z vgradnjo pri nas še vedno zelo priljubljenih vgradnih omar. Te so izjemno praktične za shranjevanje, saj lahko vanje tudi v manjšem stanovanju pospravimo ogromno stvari.

vgradna_om_ara_atrium2.jpg

Središče spalnice mora biti seveda kakovostna postelja čistih linij, katere eleganca pride še bolj do izraza z uporabo materialov, kot sta les in usnje. Sodobne postelje so velikokrat oblikovane tako, da so znatno večje od vzmetnic. Takšna atraktivna ležišča zahtevajo dovolj velik prostor, v katerem bodo lahko prišla do polnega izraza, sicer bo učinek ravno nasproten od želenega – postelja bo »zadušila« spalnico. Videz, kot da je postelja kraljevske velikosti, boste dosegli s poudarjenim vzglavjem, ki je med redkimi dekorativnimi poudarki interjerja. Zid ob posteljnem vzglavju nasploh postaja prevladujoč del spalnice, kjer najdejo prostor tudi police za odlaganje in okrasne predmete.

Tople barve in razsvetljava za sproščeno vzdušje

In kakšne barve izbrati za stene? Spalnica na severni strani hiše, ki je najhladnejša, naj bo odeta v rumene, oranžne in rdečkaste odtenke. Na južni strani poskusite umiriti energijo dneva z umirjenimi hladnimi barvami. Na vzhodni strani uporabite zemeljske barve in dodajte element zlate. Spalnici na zahodni strani pa se odlično podajo rahlo zelena barva in odtenki okraste. Seveda pa pri tem ne pozabite, da so barve element, ki določa vaše razpoloženje, zato jih izbirajte po svojih občutkih. Za čim bolj sproščeno vzdušje se odločite za tople in nežne barve sten, posteljnine, preprog in dekoracije.

vgradna_omara_atrium_1.jpg

Pomemben element ureditve spalnice je tudi razsvetljava. Strop naj krasi zanimiv lestenec, ki ima tako uporabno kot poudarjeno dekorativno vlogo, ob vzglavju postelje pa namestite manjše svetilke za branje z umirjeno nežno svetlobo. Priporočljive so tudi stoječe svetilke z možnostjo spreminjanja barv, saj z njimi lahko spreminjate svoje počutje in vzdušje v spalnici. Zelo priljubljena je vgrajena posredna razsvetljava, ki prispeva k ustvarjanju intimnega ozračja, prevzame pa lahko tudi uporabno vlogo, kot je osvetlitev notranjosti omar, polic ali nočne omarice.