Brezžični zvonci so čedalje bolj priljubljeni, saj ob njihovi namestitvi ni več treba opletati z množico žic, zato jih zlahka in v nekaj minutah namestite sami. Vse, kar morate storiti, je, da sprejemnik vključite v električno vtičnico (deluje lahko tudi na baterije), oddajnik oziroma stikalo pa pritrdite poleg vrat. Ko nekdo pritisne na zunanjo tipko, poseben oddajnik pošlje naprej kodiran radijski signal, ki ga nato prejme sprejemnik kjer koli v hiši.

Preprosta tehnologija za preprosto rabo

Največja razdalja med oddajnikom in sprejemnikom običajno znaša, kot navajajo proizvajalci, od 45 do 137 metrov. Upoštevajte, da gre za »odprto« razdaljo, če pa so signalu na poti stene ali vrata, se doseg zmanjša na tretjino ali celo manj. Kovinska vrata in zidovi doseg še zmanjšajo. Nekatere brezžične zvonce prodajalci oglašujejo kot »digitalne«. To je brez pomena, saj gre za dejansko zelo preprosto tehnologijo, ki jo dobite že za deset evrov. Za večjo kakovost boste seveda morali odšteti nekoliko več denarja.

door_bell1.jpg

Pomembno je, da kupite tak zvonec, ki omogoča izbiro radijskega kanala, tako da se izognete interferenci s sosedovim sistemom. Običajno je na voljo od 16 do 256 kanalov. V trgovinah boste našli različne sisteme: z enim stikalom in enim sprejemnikom ali zvoncem, z dvema stikaloma (za vhodna in zadnja vrata) in enim zvoncem ali enim stikalom in dvema zvoncema, ki ju za večjo slišnost namestimo na dveh koncih hiše. Izberite tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Izberete lahko kateri koli posnetek

Sodobni zvonci pravzaprav ne zvonijo več sami, temveč za predvajanje digitalnega posnetka zvoncev ali drugih zvokov uporabljajo zvočnike. Zaradi tega lahko izberete praktično kateri koli posnetek – od pesmi do posebnih zvokov na nizkih frekvencah za slušno prizadete stanovalce. Odločite se za tisti zvonec, pri katerem lahko glasnost zvočnika prilagodite, ker vsi modeli tega ne omogočajo. Preverite največjo nastavljeno glasnost, da se prepričate, da boste zvonec slišali tudi v hrupu.

Nekateri sprejemniki so prirejeni za gluhe, tako da ob zvonjenju vanje vgrajena LED-lučka oddaja prekinjajočo svetlobo. Ker pa luč ni zelo svetla, imajo posamezni modeli električno vtičnico, ki jo lahko uporabimo za priključitev običajne namizne svetilke, ki vidneje opozarja, da je nekdo pri vratih. Tehnološko bolj izpopolnjeni sprejemniki lahko služijo tudi kot alarmi sistemi, ki jih sprožijo detektorji gibanja ali kontakti na vratih, ter z drugačnim zvokom od običajnega opozarjajo na nepooblaščen vstop.