Lestev je pripomoček, ki nam omogoča, da v svojem domu čim varneje dostopamo do predelov, ki so visoko nad našimi glavami. Skoraj vsi jo torej potrebujemo, toda ko smo v trgovini, se težko odločimo za pravo. Obstaja namreč več različnih vrst lestev, zato moramo pred nakupom dobro vedeti, čemu so pravzaprav namenjene.

Material

Lestve so na prodaj v treh različnih materialih: iz lesa, steklenih vlaken in aluminija. Med njimi pa morate izbrati glede na mesto, kjer boste lestev večinoma postavljali oziroma kjer jo boste shranjevali. Aluminij lahko denimo prevaja elektriko, zato ni primeren za prostore, kjer lahko pride do električnega šoka. Les pa lahko začne gniti, če pride v stik z vlago, zato lahko lestev postane nestabilna. Lestve iz steklenih vlaken pa ne smemo shranjevati zunaj.

_050317010.jpg

Cena

Cene lestev se lahko zelo razlikujejo, vendar pa je prav, da se pri nakupu zavedate, da gre pripomoček, ki mora biti varen,  zato je bolje odšteti nekaj več evrov in kupiti takšnega, ki je dovolj močan in stabilen. Lestve so po navadi ovrednotene po svoji kakovosti; ko ste nekaj metrov nad tlemi, pa resnično ne želite ničesar, kar je majavo ali šibko. To res ni strošek, pri katerem bi bilo dobro varčevati.

Posebne potrebe

Vedno upoštevajte, za kaj boste lestev potrebovali in nato kupite takšno, ki vam bo omogočila varno delo. Če so denimo tla spolzka, kupite lestev, ki ima na nogah ustrezno zaščito proti drsenju. Če pa morate delati na stopnišču, izberite lestev, ki ima lahko eno nogo krajšo od druge.

unbranded_multi_ladder_pro.jpg

Varnost

Ko kupujete lestev, ki se lahko z raztezanjem prilagodi prislanjanju na različne višine, vedno kupite daljšo, kot jo resnično potrebujete. Veliko varneje se boste namreč počutili, če ne boste stali ravno na zadnji prečki. Prav tako pa lestev izberite tudi glede na to, koliko tehtate - prenese naj nekoliko večjo obremenitev od vaše teže.