Seveda je težko z gotovostjo trditi, da vlomilec ne bo prišel mimo zaklenjenih oken. Še vedno namreč obstajajo druge možnosti, kako si lahko tat utre pot v hišo. Vendar pa s tem varnostnim ukrepom roparju delo močno zapletete in otežite.

Ključavnice na obeh straneh oken

Če ste pritrdili ključavnico le na eno stran okna, bo še vedno precej enostavno odpreti okno z druge strani, zato je bolje, če okensko ključavnico vgradite na vsaki strani. Pri daljših oknih pa eno namestite še na sredino okenskega okvirja. To sicer nekoliko zaplete odpiranje okna, vendar pa so tako zavarovana kar desetkrat bolj odporna proti vlomom.

sliding_window_lock.jpg

Ključavnice, ki omogočajo prezračevanje

Takšne ključavnice še vedno zaklepajo okna, obenem pa vam omogočajo, da jih pustite rahlo odprta in tako prostor nekoliko prezračite. Posebno idealne so za otroške sobe, saj lahko služijo tudi drugim namenom: otrokom denimo preprečijo odpiranje okna in plezanje ven. Prav tako pa so primerne tudi za starejše, ki večkrat pozabijo, da so pustili odprto okno.

window_locks.jpg

Ključavnice za drsna okna

Varnostne ključavnice za drsna okna so na voljo v različnih oblikah, barvah - lahko celo imitirajo les. To omogoča, da jih lahko čim bolj neopazno umestite v lesene okenske okvirje. Pritrdijo se hitro, celo brez vrtanja in umazanije. Z enim vijakom jih preprosto pritrdite na spodnjo drsno ploščo.

window_lock1.jpg

Ključavnice z alarmom

Te so idealno opozorilo vam kakor vašim tatovom in jih lahko montirate na okna ter vrata. Če jih bo nekdo poskušal odpreti na silo, se bo vklopil glasen alarm, ki vas bo opozoril, roparja pa prestrašil. Ključavnice delujejo na podlagi majhnih vibracij in med aktivacijo oddajajo predirljiv zvok, ki ga je mogoče slišati celo čez dvojno zastekljena okna.