Največji trend - manjši in bolj funkcionalen dom

Ameriški strokovnjaki, ki se ukvarjajo z gradnjo in projektiranjem domov, menijo, da se trenutni trend zmanjševanja domov, ki je posledica recesije, tudi po njenem koncu ne bo spremenil. Nedavna raziskava je pokazala, da čedalje več ameriških arhitektov in gradbenikov podpira idejo o manjšem odtisu stavb na okolje. 74 odstotkov anketirancev je menilo, da bodo domovi sčasoma postali manjši, 68 odstotkov pa, da bodo veliko bolj “zeleni”. Precej manj – samo 29 odstotkov je za trend imenovalo boljšo tehnologijo, samo 20 odstotkov pa lažjo dostopnost.

Po njihovih besedah naj bi trend bolj zelenih mest vključeval predvsem čim cenejše pridobivanje energije kakor tudi čim bolj učinkovito uporabo surovin. Čedalje več gospodinjstev naj bi posedovalo vsaj energijsko varčne naprave. Razlog pa naj ne bi bila samo boljša ekološka zavest, temveč tudi želja po lastnem zmanjševanju stroškov.

sunpower_main.jpg

Dom ni več pojmovan kot investicija

Raziskava je razkrila tudi, da se želje potrošnikov spreminjajo. Čedalje manj Američanov dom vidi kot investicijo v prihodnost – nekaj, kar bo denimo plačalo njihovo pokojnino. Prav tako prostori nimajo več samo ene namembnosti – ljudje nimajo več sobe za televizijo, pralnico in jedilnico. Sobe so večje in zadovoljujejo več potreb – v dnevnem prostoru se tako družimo, gledamo televizijo, obedujemo ter se igramo z otroci. Dnevni prostor naj bi bil tudi edini, ki naj bi se v prihodnosti povečal.

Raziskovalci menijo, da so ljudje postali bolj realistični. Želijo, da njihov dom zadovolji njihove potrebe, ne pa želje in sanje. Dom pač postane bolj poceni, če vsebuje samo prostore in elemente, ki jih dejansko potrebujemo in uporabljamo.