Stihlovo linijo strojev z akumulatorjem sestavlja pet članov – verižna žaga, škarje za živo mejo, kosa, pihalnik in Vikingova vrtna kosilnica. Pihalnik in žaga bosta pri nas na voljo čez nekaj mesecev, medtem ko preostali trije stroji že čakajo prve kupce. Bistvo nove linije je povezanost naprav. Vse uporabljajo enake baterije, zato lahko tisto iz vrtne kosilnice enostavno prestavimo v koso z nitko in tako dokončamo košnjo še na težje dostopnih predelih. Ravno usklajevanje in kombiniranje je ključ za uporabo Stihlovih baterijskih naprav. Ko so pri Stihlu načrtovali omenjeno linijo, so jo zasnovali z mislijo na uporabo več strojev, saj le tako izkoristimo univerzalnost baterije in seveda tudi nakup. Cena polnilnika in baterije predstavlja kar precejšen del celotnega kompleta, zato je ideja celotne linije akumulatorskih naprav ravno uporaba več strojev, ki jih poganja isti akumulator.

Škarje za živo mejo

Med našim testiranjem smo preizkusili akumulatorsko koso in škarje za živo mejo HSA 85. 62 centimetrov dolg nož z obojestransko brušenimi zobmi olajša in pospeši delo, predvsem pa omogoča natančnost, saj daljši noži olajšajo rezanje ravnih linij. Mi smo jih preizkusili na dolgi živi meji s precej tankimi vejicami, ki za zobe seveda niso predstavljale nikakršnih težav.

stihl_kosa4.jpg

Zanimivo pa bi bilo videti obnašanje škarij na bolj trpežni živi meji, saj smo že na testu dobili občutek, da so 30-milimetrski zobje zelo zmogljivi. Z njimi naj bi bilo mogoče rezati tudi veje s premerom, večjim od dveh centimetrov – proizvajalec navaja, da lahko z njimi režemo vse do premera 22 milimetrov. Poleg preizkušenega modela Stihl ponuja še manjše škarje HSA 65, ki imajo nekoliko krajši nož (50 cm) in enostransko brušene zobe.

Električna kosa na ravni motornih izvedb

Poleg omenjenega rezalnika za živo mejo smo v roke vzeli še akumulatorsko koso stihl FSA 85. Namesto običajnega motorja na zgornjem delu sta nas presenetila majhno ohišje električnega motorja in nizka teža naprave brez baterije, saj kosa tehta manj kot tri kilograme. V režo na motorju smo namestili akumulator in se odpravili med vrtne gredice in cvetoče narcise. Razlika je v primerjavi z običajnimi motornimi kosami očitna. Lahka teža spominja na vstopne modele električnih kos, a zmogljivosti potrjujejo, da gre za nekaj več, saj daje moč kose vtis vstopnih modelov motornih naprav. Stihl FSA 85 kosi učinkovito, dolga os in širina košnje pa v primerjavi z omenjenimi električnimi kosami pomenita prijetnejšo košnjo.

stihl_kosa5.jpg

Brez pretiravanja lahko zapišemo, da je FSA 85 močna kosa, saj se to čuti že po nekaj zamahih po travi. To je presenetljivo, sploh ko koso obrnemo in pogledamo kosilno glavo AutoCut C 4-2, ki se ne more ponašati s posebno robustnostjo ali velikostjo. Seveda velike rezalne garniture na kosi, ki tehta le štiri kilograme, ne moremo pričakovati, vseeno pa pri uporabi svetujemo nekaj pazljivosti med kamenjem in skalami. Ne pozabimo pa, da je to nasvet, ki bi ga morali upoštevati skrbni lastniki vseh vrtnih naprav ne glede na njihovo velikost in namen.

Oprtnik odvečno težo prenese na uporabnikov pas

Zanimiv kos dodatne opreme predstavlja oprtnik, v katerega namestimo akumulator, ki je tako povezan s strojem. Uporaba tega pripomočka je sicer mogoča pri vseh strojih razen pri vrtni kosilnici viking, vendar pa ni nujno, da je oprtnik pri vsaki napravi res v pomoč. Žaga, škarje za živo mejo in še posebno pihalnik postanejo z oprtnikom za baterijo izjemno lahke in okretne naprave. Uporabnik je razbremenjen teže baterije, ker pa jo nosi za pasom, tudi ni težav z morebitnimi dolgimi kabli, ki bi ovirali delo. Vseeno pa nekoliko dvomimo o uporabnosti oprtnika pri uporabi kose. Kilogram dodatne teže, ki jo predstavlja baterija, je na zgornjem koncu prej dobrodošel kot v napoto, saj pravilno uravnovesi napravo v uporabnikovih rokah.
Stihlov sistem akumulatorskih naprav dobi pravi smisel v dolgoročnem pogledu.

stihl_kosa.jpg

Nakup stroja in potrebnih akumulatorjev ter polnilnika predstavlja precejšen strošek, če gledamo zgolj eno napravo. V primeru, da nameravamo kupiti kasneje poleg akumulatorske kose še prav takšno vrtno kosilnico ali žago, pa baterijske naprave dobijo pravi pomen. V naselju, kjer potrebujemo tiho, a zmogljivo napravo, so takšni stroji prava izbira. Zaradi moči in robustnosti naprav je štiridesetminutna avtonomija baterije praktično edina (a razumljiva) ovira pri dolgotrajni košnji po vsakem terenu. Če potrebujete zgolj eno napravo, se raje ozrite po Stihlovih motornih napravah, ki so v tem razredu izjemne, sploh glede lažjih motornih kos. In po drugi strani – če iščete tihe, a zmogljive naprave in ste pripravljeni sistem naprav dograjevati, ne pomišljajte in pri prodajalcih Stihlovih naprav povprašajte po akumulatorskih napravah.