Boj je bil končan in pred nami so bile za košnjo pripravljene štiri Husqvarnine kose – 233 RJ, 243 RJ, 253 RJ z oprtnikom in 253 RB v nahrbtni izvedbi. Vse so bile opremljene z okroglim ročajem in močnim motorjem X-Torq.

Ko smo razmišljali o terenu, ki bi na preizkusu čim bolj celovito pokazal kvalitete naprav, smo se na koncu odločili za vinograd. Zahtevna površina, ki združuje klanec, malo prostora in celo nekaj grmovja ter večjih travnih površin na koncu vrst. Tudi dejstvo, da so bile vse poslane kose opremljene z okroglim ročajem, je namigovalo na to, da bi se znale v takšnih razmerah dobro obnesti. Odločili smo se za preizkus kos v parih – najprej smo si oprtali modela 233 RJ in 243 RJ z naramnico, kasneje pa še husqvarno 253 v nahrbtni in bočni izvedbi. Gre torej za identičen motor z 2,3 kW moči, nameščen na različnem sistemu, kar je odlično izpostavilo prednosti in slabosti obeh načinov montaže.

Izjemno odporne kosilne glave

Pri manjših kosah smo v praksi želeli preveriti razliko v moči motorja. Model 233 RJ je z 29,3 cm3 velikim motorjem z enim kW moči več kot dva kilograma lažji od husqvarne 243 RJ. Motorja obeh kos se razlikujeta že na videz, zato smo bili, po pravici povedano, tudi nekoliko pod neupravičenim prvim vtisom. Husqvarna 233 RJ je sicer zmogljiva in fizično precej velika kosa, v družbi ostalih najmočnejših husqvarn pa je bila vseeno najmanjša. V takšnih primerih je po naših izkušnjah zelo priporočljiv ogled kosilne glave, saj njen videz pove veliko o zmogljivostih kose.

husqvarna_kosa1.jpg

Na manj zmogljivih kosah po navadi najdemo manj trpežno izdelane glave, ki že z velikostjo in težo dajo vedeti, da jih ni najbolj pametno zlorabiti v kakšnih koprivah ali robidovju. Na husqvarni 233 RJ pa je nameščen polavtomatski model T35. Gre za eno najmočnejših Husqvarninih glav, ki je serijsko nameščena tudi na večji model 243 RJ. Ogled je obetal zanimivo izkušnjo, zato nismo več zavlačevali. Obuli smo delovno obutev, si nadeli ščitnike obraza in rokavice ter zagnali kosi.

Motorji z odlično porabo in nizkimi emisijami

Ne glede na to, da sta bili kosi na testu uporabljeni prvič, je bil zagon izjemno enostaven. Husqvarnini serviserji so vse kose pred preizkusom sicer zagnali, da so preverili njihovo delovanje, vseeno pa so bile to nove naprave, ki so prišle do nas skoraj neposredno iz tovarne. Tudi vonj po novem je to potrjeval, čeprav ga je hitro premagal vonj bencinskih hlapov. Ta je seveda opazen, čeprav so motorji X-Torq, nameščeni na preizkušenih kosah, izjemno učinkoviti na področju emisij. V nasprotju s klasičnimi dvotaktnimi motorji je njihova poraba goriva učinkovitejša, in to celo za 20 odstotkov, medtem ko so škodljive emisije v izpušnih plinih manjše za 75 odstotkov. Nekaj pritiskov na črpalko za gorivo, en poteg za zagonsko vrvico in kosec se je odpravil med vrste trt.

husqvarna_kosa2.jpg

Pri zagonu smo opazili tudi razliko med ročajem oziroma ročico za plin. Varovalka pri vžigu je na najmanjši kosi izdelana iz kosa oranžne plastike, vdelanega v ohišje – skratka standardna izvedba. Pri preostalih treh kosah pa gre za ploščato ploščico, ki nekako štrli iz ročaja. Varovalka je sicer večja, a dobili smo občutek, da je precej izpostavljena in da le čaka na poškodbo. Med testom na to nekajkrat nismo bili pozorni in že smo z rokavico zapeli pod plastiko, prav tako pa kasneje še dvakrat s pasovi oprtnika. Za ugotavljanje drobnih razlik med kosama smo si vzeli čas in njihovo uporabnost torej preizkusili v vinogradu, ob robu grmovja in na ravnini. Mnenja različnih preizkuševalcev, ki so v slabi uri košnje nekajkrat zamenjali naprave, so si bila podobna. Razlike med husqvarno 233 RJ in 243 RJ so drobne in težko opazne, a ne nepomembne.

Večina uporabnikov večje moči 243 RJ verjetno ne bo občutila, saj se ta izrazi šele v skrajnih pogojih. Na običajni travi in v vinogradu praktično ni razlik glede moči kose v praksi, seveda pa je RJ 233 dva kilograma lažji, kar so kosci na strmih predelih vinograda posebno cenili. Razliko v moči boste začutili predvsem pri najbolj zahtevnih preizkušnjah – pri košnji z nitko ali nožem v najbolj odporni travi in plevelu. Tu se nekaj dodatne moči v husqvarni 243 RJ opazi, a razlika med enim in drugim modelom seveda ni kot noč in dan. S katero koli od preizkušenih kos boste brez vsakega dvoma hitro in učinkovito opravili z vso travo, kar je boste našli, vmes pa vas ne bo ustavil niti kakšen šop kopriv ali plevela.

Trte predstavljajo občutljivo oviro

Kako se je v vinogradu torej obnesla nahrbtna in kako bočna izvedenka husqvarne 253? Slednja se namesti na standarden oprtnik, ki dobro razporedi težo na ramena. Težko se primerja z nahrbtnikom, na katerem je nameščen motor pri 253 RB, saj gre pri tem tudi za drugačno razporejanje teže. To nosi uporabnik na hrbtu, zato mora biti pozoren tudi na svoje težišče. V bolj strmih predelih se je treba dvanajstih kilogramov na hrbtu jasno zavedati in kositi obremenitvi primerno. Čeprav je teža precejšnja (253 RJ pa za tri kilograme in pol lažja), gibanje ni naporno. Roke so bolj proste, predvsem pa vas ob boku v gošči ovira le os kose in ne celoten motor in pripadajoči elementi.

husqvarna_kosa3.jpg

V vinogradu je pri vseh kosah problem občutljivost trt, saj se jim z nitko ne moremo zadosti približati. Preizkuševalca sta na svoji motorni kosi to rešila z enostavnim žičnim varovalom, ki ne dovoljuje, da bi se z nitko preveč približali trti – morda ideja za dodatni pribor motorne kose? Za najtežje razmere lahko namestite štirikraki nož, ki je sicer priložen pri vseh predstavljenih kosah. Z njim bo delo v najgostejši travi hitrejše, v trenutku pa bo opravil tudi s kakšnim robidovjem in podobnim manjšim grmičevjem. O Husqvarninem motorju X-Torq s 50,6 cm3 prostornine in 2,3 kW moči verjetno ni treba izgubljati besed. Že specifikacije povedo veliko, v praksi pa se le potrdijo. Gre za izjemno močni kosi, ki na travniku praktično ne poznata ovir, ob koncu preizkusa pa je pogled na štiri izjemne Husqvarnine kose sprožil vprašanje – česa z njimi sploh ne moremo ukrotiti?


                                                         Husqvarna 233 RJ      Husqvarna 243 RJ        Husqvarna 253 RJ        Husqvarna 253 RB
Prostornina valja                                        29,5 cm3                 40,1 cm3                      50, 6 cm3                           50, 6 cm3
Moč                                                                1 kW                        1,47 kW                           2,3 kW                                 2,3 kW
Maksimalna moč                                8000 o/min                   9000 o/min                   9500 o/min                       9500 o/min
Teža brez rezalne garniture                    5,1 kg                            7,3 kg                           8,6 kg                                    12,1 kg
Standardna kosilna glava                      T35 M10                     T35 M10                      T45X M12                           T45X M12

Prostornina rezervoarja za gorivo           0,7 l                             0,75 l                            0,8 l                                          0,8 l