Če vas skrbi, da tovrsten filter ne bo zadostoval in se voda ne bo popolnoma očistila, je to popolnoma odveč. Z malo natančnosti in pazljivosti bo filter dovolj učinkovit, da bo prestregel vse zdravju nevarne snovi, ki se zadržujejo v vodi. Seveda pa je učinkovitost filtracijskega sistema odvisna tudi od tega, kako ga zgradite.

Kako izdelati filter

Za izdelavo boste potrebovali približno eno uro dela in nekaj ročnih spretnosti. Sestavni deli filtra so: dve čisti bombažni krpi ali na pol razrezana brisača, drobljeno oglje, drobni pesek, malo večji kamenčki in največji kamni (v premeru treh, štirih centimetrov) ter steklena dvolitrska posoda z nameščeno pipo pri dnu.

vodni_filter_2.jpg

Za začetek morate dobro očistite vso kamenje, pesek in oglje, da ni več umazano. Najbolje jih je preprosto umiti v posodi z vodo. Nato se lotite sestavljanja; na dno dvolitrske steklene posode najprej položite bombažno krpo, nato pa po plasteh, debelih nekaj centimetrov, dodajajte najprej največje kamenčke, nato malo manjše, na koncu pa še oglje. Vse to prekrijte s še eno bombažno krpo in čez dodajte še najbolj droben pesek in dve vrsti večjih kamenčkov, vendar tako da so največji na vrhu.

Posoda naj bo zapolnjena do vrha. Umazano vodo nato le zlijte v posodo, na dnu odprite pipo in pritekla bo čista in užitna voda. Če pa imate težave s klorom in bakterijami v vodi, ki priteče iz vodovoda, je boljša ideja, da izdelate filter z aktivnim ogljikom.