Želiva, da bi bili dnevna soba in kuhinja z jedilnico prostoren, odprt in svetel prostor. Rada imava veliko svetlobe in malo sten. Morda je moteče, ker je na sredini podstrešja velik dimnik, ki sicer ni v uporabi. Kopalnica bi bila tam, kjer je narisana na načrtu, zaradi vodovodnih cevi. Poleg tega potrebujeva spalnico in za zdaj še delovno oziroma otroško sobo. V poštev pridejo tudi strešna okna. Naklon strehe je dokaj nizek. V priponki vam pošiljam dimenzije in kar nekaj različic razporeditve, ki sva jih naredila. Potrebovala pa bi še vaše strokovno mnenje. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Tina Možnar

Odgovor: Mansarde so vedno nekoliko problematične za dobro načrtovanje, saj je veliko postavk že določenih. Tako je na primer z okni, podpornimi stebri, inštalacijami, pa tudi pohodnost ob kolenčnem zidu največkrat ni možna. Pa vendar, mansarde imajo poseben karakter, morda prav zaradi vsega naštetega. Vedno svetujem ljudem, naj do vrha strehe ne zapirajo, naj pustijo vidne lege, če je mogoče, tudi stebre. Morda so prav to tiste posebne stvari, ki božajo človekovo dušo, ko po napornem dnevu le prisopiha domov in si želi malo sprostitve.

Predsoba, kopalnica in kuhinja z dnevnim kotom

md251_h_tina_moznar_260411_b_1_2.jpg

Če je le mogoče, tako naredim vedno: tudi pri vašem načrtu sem takoj ob vhodu umestila dve vgradni omari, v prvi je pralni stroj (ki je skrit za zaprtimi vrati, v zgornjem delu pa so še police), druga je garderobna omara. Seveda če želite, lahko pralni stroj prestavite tudi v kopalnico, a se mi zdi, da boste potem izgubili veliko prostora. Kopalnica je v tem delu tudi edini zaprt prostor. Če želite, imate možnost umestiti celo bide, in sicer tja, kamor sem postavila manjšo omarico ob prho. Po želji.

Kuhinja je umeščena v kot in je pravzaprav zelo funkcionalna. V sredino prostora sem postavila okroglo jedilno mizo, tako bo več prostora za gibanje, v nadaljevanju pa udobno kotno zofo in za njo ožjo omarico, na katero lahko postavite kakšno svetilko in seveda še marsikaj. Ker je bil v prostoru obstoječ dimnik, sem to obvezno izkoristila; predlagam vam kamin, ki bo tudi centralni fokus prostora. Verjemite, ogenj naredi vsak prostor vedno zelo prijeten, ambient pa veliko bolj kakovosten.

Otroška soba in spalnica

md251_h_tina_moznar_260411_b_2_2.jpg

Čeprav je otroška sobica bolj majhna, ima prav vse, kar potrebuje: posteljo, mizo in omaro. Spalnica je nekoliko večja in ima možnost kar dveh sklopov omar, na vašem mestu bi se odločila za eno vgradno in eno nekoliko manjšo.

Svetila

Če vgradne luči niso mogoče, predlagam v glavnem reflektorske luči, izkoristite lege, kjer je to možno. Vsekakor naj bodo osvetljeni bistveni deli, kot so kamin, prehodne poti, območje kuhinje in seveda pred omarami in nad zofo. Nad jedilno mizo lahko uporabite v mansardi prav tako enako razsvetljavo ali pa visečo luč. V jedilnici predlagam tudi do dve strešni okni, da bo svetlobe dovolj.

Darja Hughes, dipl. design. inter.

www.design-hughes.si