Notranjost

Strop obarvajte v temnejši odtenek kot stene, ga tako optično znižajte in spremenite prostor v bolj intimen in domačen. Če pa želite, da prostor deluje večji, strop prebarvajte s svetlejšim odtenkom barve na stenah.

Naredite stene bolj zanimive tako, da jih prebarvate z eno barvo, nato pa obrobite z drugim odtenkom. Za obrobo uporabite bleščečo barvo, za stene pa navadno.

pink_ceiling_paint_color.jpg

Zunanjost

Spremenite vhodna vrata v bolj izstopajoča. Prebarvajte jih v barvo, ki je povsem kontrastna okolici; še posebno pa priporočamo odtenke modre ali rdeče. Prebarvate lahko tudi oknice.

Če želite, da vaša fasada vedno deluje urejeno, jo morate prebarvajti na vsakih šest let. Če pa si tega trenutno ne morete privoščiti, prenovite vsaj njene robove, ki jih lahko denimo obarvate v bogatem nevtralnem ali belem odtenku.

peacocks_arcadia_oct_2010_025.jpg

Izbira in tehnike

Verjetno se zavedate, da je mogoče z barvami dom narediti bolj živahen ali pa pomirjujoč, bolj hladen ali pa topel. Zadnje čase so sicer še posebno priljubljeni odtenki sivke in živo rdeče, to pa zato, ker delujejo zelo ženstveno. Če pa vam je všeč bolj rustikalen stil, posezite po barvi sliv ali opeke. Če niste preveč drzni, mešajte več bež tonov, če pa imate temno pohištvo, se opogumite in uporabite močno vijolično ali modro.

Trenutno je zelo moderno le eno steno v sicer nevtralno opremljenemu stanovanju prebarvati v močan odtenek. Najprej lahko poskusite to storiti na koncu hodnika, ki bo tako ob vstopu v prostor deloval kot pravi magnet. Sami pa lahko prebarvate tudi leseno pohištvo; in sicer je trenutno moderen videz nekoliko nemarnega pleskanja.