V stanovanje se nisem vselila, jasnovidna kolegica pa me je opozorila, da sem dojemljiva za duhove, energijske entitete, in naj se o tem podučim. Sprva sem do te teme čutila nekakšno mešanico prezira in kanček strahospoštovanja, a počasi z intuicijo in zrelim spoznavanjem sveta energij ugotavljam, da vse le ni tako znastvenofantastično grozljivo.

Svoje bogate izkušnje s svetom nevidnega nam je v pogovoru za naš spletni portal zaupala Teja Melinc, ki je tako v tujini kot Sloveniji pustila sled kot pronicljiva intuitivna svetovalka, medijka, predavateljica ter ustanoviteljica Studia Intuicija.

teja_melinc.jpg

Teja Melinc

Kako se z duhovi spoznavate vi?

Pot zaznavanja nevidnega sveta mi je bila položena na nek način že v zibelko, saj sem že od malih nog zaznavala duhovni svet. Vendar pa sem kot otrok videvala oziroma komunicirala predvsem z angeli in mojimi duhovnimi vodniki. Sčasoma sem spoznavala, da je nevidni svet izjemno pester.

Omenjate duhovni svet. Kako ga dojemate?

Velikokrat duhovni svet razumemo kot dimenzijo, v katero gre duša, ko zapusti telo. Mnogi se po smrti svojih najbližjih s tem svetom tudi pobliže spoznajo, najsi bo preko sanj, sporočil, »naključij« ipd. Pojem duhovnega sveta pa lahko razumemo tudi kot ves nevidni svet. Fizični svet, kot ga zaznavamo mi, je le eden izmed nivojev stvarstva. V stvarstvu obstaja veliko nivojev, ki se ločijo po svoji energijski vibraciji. Naš svet s svojo trdnostjo in izjemno upočasnjeno vibracijo spada v spodnje dele vibracijske lestvice. Višje kot gremo po vibracijski lestvici, manj je trdnosti in vibracija je hitrejša. Ko na primer duša zapusti svoje telo, zapusti le svojo materialno školjko in se dvigne v svet duš, ki vibrira na veliko višjih vibracijah.

Kako izkušate te višje vibracije?

Višje vibracije nosijo kvalitete ljubezni, radosti in harmonije. Nižje ko se sprehajamo po vibracijski lestvici, večjo polarnost izkušamo. Naš svet temelji na energijah polarnostih. Z drugimi besedami, vse v našem svetu ima svojo protiutež, svoje nasprotje. Vedno izkušamo dva pola, z namenom, da jih z različnimi učnimi lekcijami, ki nam jih prinaša šola življenja, ozavestimo in uravnovesimo.

duhovi.jpg

In kdaj ste se odločili, da se začnete z medijstvom ukvarjati tudi profesionalno?

Do odločitve, da bo to razumevanje postalo tudi del mojega dela, je prišlo spontano. Lahko bi rekla, da so me mojih duhovni učitelji, angeli in vodniki spodbujali in vodili v to. Vedno pogosteje sem dobivala informacije duhovnega sveta, potrditve in uvide. Vse to je potekalo povsem spontano, brez napora ali hotenja. Informacije, ki sem jih dobivala, so ljudem prinašale izjemno olajšanje, razumevanje in transformacijo. Videla sem, da potrditve, ki jih ljudje dobijo prek moje komunikacije, spremenijo potek njihovega žalovanja ter njihovemu razumevanju dodajo noto duhovnega zavedanja. Moje delo se je nadaljevalo in stopnjevalo in me vodilo v vedno širše razumevanje slike življenja; torej življenja na Zemlji in življenja po življenju.

V knjigi znanega zdravilca Kena Paga sem zasledila, da so duhovi pravzaprav energijske entitete. Za kaj gre?

Duhovi, kot jih pojmujem pri svojem delu, so energijska bitja, ki niso zapustila zemeljske vibracije oziroma sfere. Namen duše, ko zapusti fizično telo, je, da vstopi v duhovni svet, v svet svetlobe in ljubezni. To je povsem naraven in izjemno prijeten proces. Ko duša vstopi v svet svetlobe in ljubezni, je z našim svetom še vedno povezana, ne več fizično, temveč prek vezi ljubezni. Te vezi so večne in vsi tisti, ki so izgubili bližnjega, lahko velikokrat začutijo njegovo prisotnost, njegov vonj ali slišijo njegov glas. Gre za komunikacijo med svetovi, ki poteka ravno prek teh vezi ljubezni. Nasprotno od naravnega procesa pa duše, ki se niso dvignile v duhovni svet ljubezni in lepote, nekako še vedno bivajo z nami. To so velikokrat duše, ki so bile izjemno (celo do bolestnosti) navezane na svoje materialne stvari oziroma na materialno sfero bivanja. To so duše, ki za časa svojega življenja niso uspele prepoznati svoje resnične narave - da so v svojem bistvu ljubezen in svetloba in so svoja življenja lahko preživele v izjemni destrukciji tako do sebe kot tudi do drugih. V tovrstnih primerih je duša, ki je ravnokar zapustila telo, nekako zmedena, kajti zanjo je še vedno resničen le fizični svet. Duhovnih vodnikov, angelov in bližajoče se svetlobe sploh ne zaznava kot resnične, kajti v popolnosti verjame, da je v resnici še vedno v fizični obliki.

Nam torej tudi po smrti ni dan mir?

Duhovi so po mojem mnenju le duše, ki živijo v veliki iluziji, da niso vredne ljubezni to te mere, da zavračajo vso morebitno svetlobo in pomoč. Nebeška vrata v svet ljubezni in svetlobe so namreč odprta vsem; niso pa vsi pripravljeni stopiti skoznje. Tako kot je mnogo razlogov, da nek človek ni pripravljen sprejeti pomoči v dani življenjski situaciji, ima lahko tudi duša svoje (iracionalne) razloge, da se ne odpre svetu svetlobe in ljubezni. Potem nadaljuje svoje bivanje nekako privezana na zemeljsko sfero. Lahko gre za to, da je vezana na neko lokacijo (hišo, ozemlje, posestvo), na osebe, na določen način življenja ipd. To ni tako zelo pogost pojav, kot ga na primer predstavljajo filmi in razne nanizanke, kar pa velikokrat nima zveze z resnico in lahko pokaže zelo popačeno sliko. Velikokrat vidimo primer duhov oziroma duš, vezanih na zemeljsko sfero, ko gre za območja, kjer so potekale vojne in kjer so se zgodila kruta dejanja in situacije. V raznih primerih nasilnih smrti lahko na določenem območju, kjer se je to zgodilo, zaznamo težko energijo. Lahko, da gre dejansko za dušo, velikokrat pa gre le za emocionalno energijo, ki se je ustvarila ob tem nasilnem dejanju.

duhovi1.jpg

Od česa je torej odvisen ta prehod?

Prehodov v duhovni svet je nešteto. Prehod je v veliki meri odvisen od pripravljenosti duše, da se odpre ljubezni in svetlobi. In tako sta ljubezen in svetloba vedno rešitev tudi v primeru čiščenja tovrstnih energij. To so težke energije, nabite z bolečino, težino, žalostjo in vsemi možnimi nizkimi vibracijami. Le-te znižujejo občutek radosti in vitalnosti, zato je pomembno, da so prostori, kjer se zadržujemo (dom, delovno okolje...) in okolje, ki nas obdaja, energetsko prečiščeni in polni žive, radostne življenjske energije.

Ko slišimo nepojasnjeno zapiranje predalnikov ali nas sredi noči po obrazu poboža hladen piš ali slišimo glas svoje preminule mačke - haluciniramo, spimo ali je to morda način komuniciranja s temi entitetami?

To je vsekakor lahko znak komunikacije z našimi bližnjimi preminulimi. Kot sem že omenila, pomembno je ločevati med duhovi ter bližnjimi preminulimi (to so lahko tudi živali). Duhovi so duše, ki so zapustile fizično telo, niso pa v smislu svoje vibracije zapustile fizične sfere in se je trdno oklepajo. Bližnji preminuli pa so duše, ki so zapustile svoje fizično telo, se dvignile v svet ljubezni in svetlobe, torej v duhovni svet. Kljub temu pa so v svojih srcih, mislih in ljubečih namenih še vedno z nami, nas velikokrat obiščejo, nam predajo znake svoje prisotnosti in še marsikaj. Kljub temu, da imajo naši bližnji preminuli najbolj ljubeče namene, pa velikokrat vseeno niso naši vodniki in učitelji in so bolj v vlogi najboljših prijateljev. Veliko duš, ki so bile na nivoju zemeljske sfere negativno nastrojene, se ob vstopu v duhovni svet zave svoje zmote in se hitro spremenijo. Včasih svoja pretekla dejanja želijo popraviti in nas obiščejo, nam predajo ljubeče sporočilo ali se dotaknejo našega srca. Pomembno je, da vemo, da karakterja osebe, ki je še živela na Zemlji, ne moremo primerjati z osebnostjo duše. Kot duša namreč nimamo osebnosti kot take, imamo le svojo božansko osebnost, polno ljubezni in svetlobe. Vsekakor obstajajo duše, ki se svoje božanske osebnosti ne želijo zavedati, vendar takrat ne govorimo o bližnjih preminulih, temveč, kot že omenjeno, o pojavu duhov oziroma entitetnih energij.

Kako se lotiti spoznavanja tega za mnoge še povsem neznanega področja?

Komunikacijo z duhovnim svetom je treba dodobra razumeti in spoznati, da ne dobimo napačnih predstav in neprijetnih reakcij. Tistim, ki jih to področje zanima, svetujem, da se seznanijo z bogato literaturo (trenutno je izšla knjiga Cristy Žmahar Nebesa zdravijo), ki ga predstavlja. Treba pa je seveda izbrati kvalitetno in splošno priznano literaturo. Ko se bomo z nečim pravilno seznanili, bomo svoje izkušnje postavili v pravilno perspektivo. Ljubeče duhovne stike bomo cenili in bili hvaležni za njih. Morebitna srečanja z težjimi vibracijami pa bomo znali preobrniti oziroma osvoboditi.

duhovi2.jpg

Na forumih pogosto zasledim pojem obsedenosti z duhovi in eksorcizem kot način, da od nas odženemo zle duhove. Prav takšna interpretacija tega dela zavesti povzroča velike strahove. Kako gledate na to?

Obstaja veliko različnih interpretacij in nivojev razumevanja energij. Sama se nekako najbolj nagibam k tej, da smo ljudje generatorji določene energije, pa naj bo to pozitivna ali negativna. S svojimi mislimi in namerami obarvamo to energijo, ki nato posledično ustvarja naše počutje in vse situacije našega življenja. Poleg zavedne ravni lahko ljudje na nezavedni ravni nosimo stare, težke energije, ki se včasih izkazujejo na različne načine. Ker gre za nezavedno, velikokrat mislimo, da je nekaj neprijetnega prišlo iz »nekje zunaj nas«. Rada bi poudarila, da smo ljudje ustvarjalci svoje resničnosti in da sami odločamo, kaj se bo dogajalo v našem energetskem prostoru. Imamo vso moč, da preprosto povemo, čemu dovolimo v svoj prostor in čemu ne. Strah je brez razloga, kajti gre le za odločitev. Ker smo mi tisti, ki ustvarjamo, bo tisto, ko bomo zapovedali, da odide, moralo tudi oditi. S svojimi mislimi, čustvi in namerami namreč ustvarjamo. Ustvarjanje svoje resničnosti je področje, s katerim bi se morali vsi pobliže spoznati.

Omenjate negativne energije, ki se jih mnogi otepajo. Jih je bolje sprejeti kot pred njimi bežati?

Z negativnimi energijami je pač tako, da so del naše polarnosti, so torej nasprotje pozitivnemu. To ni nekaj, česar bi se morali bati, to je preprosto nekaj, kar moramo razumeti. Tudi v naših domovih se nabirata prah in umazanija. Se ju bojimo? Vsekakor ne. Pa vendar je tudi to negativna, zastala energija. Kaj naredimo? Preprosto počistimo stanovanje, ki nato zasveti v sijoči energiji. Prav tako je z našim bitjem. Tako na fizičnem kot tudi na drugih energetskih nivojih so lahko zastale energije. To umazanijo smo lahko ustvarili sami ali pa smo jo nekje »pobrali«. Kakor koli že, s seboj jo nosimo in nas otežuje. Zato torej vsem svojim tečajnikom in klientom vedno svetujem redno, dnevno energetsko čiščenje in energetsko zaščito s pomočjo pozitivne energije, pozitivnih misli, namer in seveda angelov.

Duhovi ali delci energije, ki ostanejo po smrti ujeti med svetovi, se menda napajajo z našimi strahovi. Ali to drži?

Tu najlažje govorimo o zakonu privlačnosti. Na energetskem nivoju se podobne stvari privlačijo. Saj vemo, da v svoja življenja privlačimo tisto, kar na najglobljem nivoju verjamemo, da je resnično oziroma da smo tega vredni. Če govorimo o energijskih delcih, potem je normalno, da zakon privlačnosti deluje tudi tukaj. Če gre za delček energije, ki je na primer prepojena z žalostjo, potem je dejansko tako, da bo ta delec pridobil na moči, če bomo mi vztrajali v teh nižjih negativnih stanjih. Ljudje smo sicer navidezno individualna bitja, vendar se na energijskem nivoju povezujemo v enost. Smo torej del te širše kolektivne energije, kolektivne zavesti človeštva. Na nivoju kolektivne zavesti obstaja veliko različnih podrazredov taiste kolektivne zavesti. Če vzamemo na primer delček te energije, ki je prepojena z energijo žalosti, in hkrati dodamo temu razlog, zakaj je do tega prišlo, se na kolektivnem nivoju ta delček povezuje z razredom v tej kolektivni zavesti, ki je prepojen z žalostjo zaradi bolj ali manj podobnega razloga. Če sami vibriramo na vibraciji žalosti, potem se tudi mi na tem nevidnem nivoju povezujemo v to podskupino kolektivne zavesti. Bolj ko vztrajamo v tem stanju, bolj hranimo z energijo in močjo skupino kolektivne zavesti. Prav zaradi tega tudi ljudje, ki veliko vibrirajo na nivoju jeze, žalosti in zamer, k sebi privlačijo podobne vibracije. Nasprotno pa tisti, ki vibrirajo v radosti, veselju in optimizmu, privlačijo pozitivne ljudi in so za mnoge kot sonce.

duhovi3.jpg

Eksorcisti pri osvobajanju duhov to demonsko, slabo energijo pošljejo domov. Kje je to?

Kot jaz razumem njihovo delo, bi rekla, da je njihov dom izvor te energije. Ta izvor je lahko človek, kolektivna zavest, neko bitje ipd.

Kaj pa možnost selitve? Da se duh seli iz enega gostitelja na drugega? Tudi ob tem nastaja veliko zgodb o energijskem vampirizmu duhov.

Entitetne energije se vsekakor lahko selijo. Vendar pa mislim, da to ni nekaj, s čemer bi se morali ukvarjati. Entitetne energije so kot virus. Če imaš slab obrambni mehanizem, pač lažje dobiš virus. Prav tako je s temi energijami; nižja ko je tvoja energija, šibkejša je tvoja naravna duhovna zaščita, lažje se nate prilepi umazanija. Ljudje velikokrat to narobe razumemo in mislimo, da moramo pred tem bežati in se tega braniti. Gre za to, da se z nižjimi energijami v resnici ni treba ukvarjati več kot toliko, da jih takrat, ko jih zaznamo, odstranimo (kot prah v domu) brez posebne drame in evforije. Po drugi strani pa skrbimo za svojo duhovno in energetsko čistost, ki sta najboljši obrambni mehanizem pred tovrstnimi vibracijami. Pozitivna energija, radost, duhovna razsvetljenost so kot najbolj neprebojni dežni plašč, ki je popolnoma nepropusten. Če se usmerimo na lastno pozitivno energijo, bomo naredili kar največ zase in za vse okoli sebe.

V kakšnih primerih se lahko te energijske entitete naselijo v nek prostor?

Če v tem prostoru prebivajo ljudje s tovrstno energijo ali če v tem prostoru ni prisotnosti višjih duhovnih energij. Razumeti je treba, da nižje energije ne morejo soobstajati z višjimi. Ko prostor napolnimo z ljubeznijo in svetlobo, z angelsko energijo in energijo mojstrov, nižja energija preprosto zapusti ta prostor.

In kako prepoznamo, ali se tudi v našem domu dogaja ta nevsakdanji energijski proces?

Nižjo energijo zaznamo povsem preprosto; gre za občutek, ki je lahko zelo prijeten ali pa neprijeten. Če se počutimo v določeni sobi neprijetno, občutek pa spremljajo še različni pojavi (škripanje, premikanje, piš, hladen pot), potem gre lahko za nižjo energijo, ki jo je potrebno nadomestiti z višjo duhovno energijo. V stvarstvu so na voljo neskončne zaloge najvišje duhovne energije, ljubezni in svetlobe. Vse, kar je potrebno, je to, da to energijo pokličemo. Naš namen in moč odločitve sta kot čarobna paličica, ki ustvarja, kar smo si zadali.

Ko premagamo notranje predsodke in ugotovimo, da se nam ni zmešalo, ko preberemo nekaj informacij na internetu in nekje v podzavesti čutimo, da v našem domu le ni vse tako, kot bi moralo biti - kako naprej?

Takrat svetujem obisk pri izkušeni osebi, ki se ukvarja s tem področjem. Razlogov je lahko ogromno in le izkušena oseba bo sposobna vpogleda v vse nivoje človeka in videti, kje je resnični razlog za določeno situacijo. Preprosto odstraniti določeno energijo ni dovolj, potrebno je tudi razumeti, zakaj je tja sploh prišla in kaj je tisto, kar je to energijo pritegnilo. To razumevanje je potrebno, da ne ponovimo napake. Predlagam vse od intuitivnega vpogleda in energetskega čiščenja do angelske terapije, zvočnega čiščenja, feng šuja in še kaj. Začnem vsekakor z individualnim posvetom, potem pa naprej, kajti pri vsakem človeku je zgodba nekoliko drugačna.