Dnevne sobe so se v zadnjih nekaj letih precej spremenile; ne toliko po namenu oziroma vsebini kot po urejenosti. »Skorajda ne moremo več govoriti o sobi, ampak bolj o dnevnem prostoru, ki postaja odprt in povezan predvsem z jedilnico in kuhinjo, tako da je komunikacija med družinskimi člani lažja,« pravi Vili Frim iz Bresta. »Prostorska povezanost postaja pravilo. Prostor je odprt, zračen, velikih omar ni več. Dnevni prostori so opremljeni z nizkimi televizijskimi elementi, sklopom visečih omaric, dodatno vitrino ali komodo, ki povezuje dnevni prostor z jedilnico, veliko klubsko mizo in seveda moderno sedežno garnituro.«

Nižje in lahkotnejše pohištvo

Tudi pohištvo je svetlejše, nižje in deluje lahkotnejše, dekorativno. Veliki in težki regali, segajoči čez vso steno, so se poslovili. Elementi so popolnoma odprti, razgibanost pa dosežemo s kombinacijo različno velikih polic in zaprtih elementov, v katere lahko shranimo kopico stvari, ter z uporabo več barv. Odprte elemente je mogoče uporabiti tudi kot zelo uporabno predelno steno, ki ločuje dnevni prostor od kuhinje in jedilnega kota. Ne pozabite na manjše police neobičajnih oblik, na katerih boste lahko hranili spominke ali knjige, ki v dnevnem prostoru postajajo obvezne.

dnevna_brest1.jpg

Pri opremljanju dnevne sobe upoštevajte potrebe in interese vseh članov družine, ki jo bodo uporabljali; sooblikujejo naj ureditev prostora in izbor pohištva. Pohištvo za dnevne prostore je na voljo v najrazličnejših stilih; izberite tistega, ki je skladen z drugimi prostori v vašem domu – še posebno, če se dnevna soba razširja v kuhinjo in jedilnico ter ustvarja skupni družinski prostor. V trendu je minimalistični dizajn, obogaten s kombinacijo barv in materialov, med katerimi so najbolj priljubljeni les ali imitacija le-tega, ki ne gre nikoli iz mode, kovina, steklo in usnje.

Modne kombinacije z lakiranimi elementi

Les vse večkrat nastopa v kombinaciji z lakiranimi površinami in kovinami ali materiali s srebrnim, zlatim in bakrenim kovinskim sijajem, elemente pa odlično dopolnjuje lakirano ali prozorno steklo. Takšno je tudi Brestovo pohištvo za dnevne sobe, ki je furnirano v modni kombinaciji z lakiranimi elementi. Pohištvene sestave Volare, New Wave, Siena, Gala in novost, dnevno sobo Marco, ki bo na prodaj od junija, odlikuje sodobno oblikovanje, predvsem pa izbor kakovostnih, modnih in okolju prijaznih materialov, ki so zahteva ekološko in trendovsko ozaveščenih kupcev.

dnevna_soba_brest.jpg

Bela je še vedno vodilna barva v interjerju, ki pa jo trendovsko dopolnjujejo vijoličasti, rdeči, črni ali oranžni dekorativni detajli. Barvni poudarki se pojavljajo na dekorativnih tkaninah za zavese in okrasne blazine, ki so v skladu s trendom vračanja narave v stanovanja grobo strukturirane. Sedežne garniture z nizkim naslonom so čistih in enostavnih oblik ter so večinoma preoblečene v usnje. Stilno so usklajene z minimalistično oblikovanimi klubskimi mizicami iz lesa, kovine ali stekla, ki so lahko tudi povsem neobičajne oblike. Obvezen element v dnevni sobi je fotelj, ki daje s svojim posebnim dizajnom, barvo ali kombinacijo materialov prostoru šarmanten pečat.

Spoj ekološkega dizajna in tehnologije

Ob vseh dizajnerskih in tehnoloških novostih (med slednjimi kaže omeniti predvsem spreminjanje dnevne sobe v multimedijski prostor ter čedalje bolj razširjeno uporabo LED- in OLED-svetil) varovanje okolja in trajnostni razvoj zavzemata pomembno vlogo pri oblikovanju novih pohištvenih trendov. Oblikovalci prinašajo naravo v dom z ekološkimi materiali, teksturami in recikliranimi izdelki, ki zaživijo novo življenje. Dnevna soba prihodnosti bo po mnenju poznavalcev zato popoln spoj okolju prijaznega dizajna in tehnologije za čim višjo kakovost bivanja.